Според официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова отнемането на акредитациите на руски кореспонденти за отразяване Параолимпиадата ( 28.08. - 8.09.2024 г.) демонстрира въображаемия ангажимент на Париж към нормите на демократичното общество, съобщава ТАСС. 

"Париж за пореден път ясно демонстрира въображаемия си ангажимент към нормите на демократичното общество. На практика не може да се говори за плурализъм на медиите и свобода на словото в държава, в която журналистите са разделени на приемливи и такива, които не са, подчерта дипломатът. На фона на системното потисничество на руските спортисти, а този път и на местните медии, изявлението на МПК (Международен параолимпийски комитет) може да се разглежда като мълчаливо одобрение на това. погрешна практика."

Москва разглежда този инцидент като проява на политически пристрастия на организационния комитет на Параолимпийските игри, каза Захарова.

Захарова за Олимпиадата във Франция: Триумф на либерализма

Захарова за Олимпиадата във Франция: Триумф на либерализма

След отнетите акредитации за журналисти

"На 20 август Организационният комитет на Параолимпийските игри в Париж, позовавайки се на решението на френските власти, отне акредитациите на двама кореспонденти на ТАСС. По-рано бяха отхвърлени журналистическите заявки на още двама служители на Параолимпийските игри не смятат за необходимо да обясняват истинските причини за отказа на достъп до отразяване на състезанията. Да припомним, че практиката на откази за акредитация вече бе използвана срещу представители на руски медии. Считаме тези решения на организационния комитет, който послушно изпълнява русофобската поръчка на Елисейския дворец, като нейна неприемлива проява, несъвместима с идеалите на международното олимпийско движение ."

Русия извика шарже д'афера на САЩ заради американски репортери в Курска област

Русия извика шарже д'афера на САЩ заради американски репортери в Курска област

Москва заяви, че всички чуждестранни "специалисти" преминали границата, са легитимна военна цел

Припомняме, че същото коментира по-рано Захарова и за отнетите акредитации за Олимпийските игри, които се проведоха във Франция. 

В същото време, репортажите на чуждестранни журналисти бойните действия в Курска област предизвикаха гневни реакции в Москва и привикване на посланици. 

Захарова заплаши западните журналисти, които предават информация от Курска област. Руската федерация засича всички случаи на незаконно проникване на представители на западни средства за масова информация на своя територия и ще предприеме мерки спрямо нарушителите, заяви тя.

По думите ѝ целта на "медийния десант" в окупираните от въоръжените сили на Украйна руски земи е дестабилизация на Русия и прикриване на престъпленията на Киев.

"Руската федерация разглежда активността на западните медии в Курска област като доказателство за пряката им въвлеченост в хибридна агресия", заявява още говорителят на Външно.