Двамата италиански журналисти, които разгневиха властите в Русия с телевизионен репортаж от контролираните от Украйна части на руската област Курск, ще се върнат в Италия. Това съобщава в събота "Ройтерс", като цитира телевизия RAI, техен работодател.

"Компанията реши журналистката Стефания Батистини и операторът Симоне Траини да се върнат временно в Италия, за да гарантират личната им безопасност и сигурност", са съобщили от RAI.

Двамата трябва да отлетят обратно в северния италиански град Милано в неделя.

Припомняме, че руското външно министерство привика в петък посланика на Италия,  за да изрази протест срещу "незаконното преминаване на границата" от екип на RAI.

Каналът в Telegram"База", близък до руските органи, е съобщил, че вътрешното министерство планира да започне наказателни дела срещу двамата журналисти.

Четиричленен екип на RAI, работещ под украински военен ескорт, изготви първия репортаж от чуждестранни медии от пострадалия от войната руски град Суджа, направен миналата седмица по време на нахлуването на Украйна в Курск.

Москва: ВСУ разруши мост в Курска област и наруши евакуацията

Москва: ВСУ разруши мост в Курска област и наруши евакуацията

Украйна заяви по-рано, че е поела контрола над 82 селища

Нито Батистини, нито Траини, са били открити за коментар.

Италианското външно министерство каза, че неговият посланик Чечилия Пичони е обяснила на руските власти, че RAI и неговите новинарски екипи са действали независимо.

"Журналистиката не е престъпление. Възможността на московските власти да пратят Стефания Батистини и Симоне Траини на съд е неприемлива. Репортажите не се правят с предварително разрешение", заявиха в съвместно изявление профсъюзът RAI Usigrai и италианският национален медиен синдикат FNSI.

WP: Нахлуването в Курска област спряло непреки преговори за ударите по енергийни обекти

WP: Нахлуването в Курска област спряло непреки преговори за ударите по енергийни обекти

Те е трябвало да се проведат в катарската столица Доха

Очакваше се Украйна и Русия да изпратят делегации в Доха този месец за непреки преговори относно споразумение за прекратяване на атаките срещу енергийната инфраструктура от двете страни, което би означавало частично примирие и би дало на двете страни пространство за глътка въздух, съобщи Washington Post, цитирайки дипломати. и служители, запознати с тези дискусии.

Според изданието обаче, непреките преговори, в които Катар действаше като посредник и се срещна отделно с украинската и руската делегация, са били прекъснати от неочакваното нахлуване на Украйна в Курска област.

За такива преговори не е било съобщавано по-рано.

Москва нарече настъплението на украинските въоръжени сили в района на Курск "ескалация", каза дипломат, запознат с преговорите, добавяйки, че Киев не е предупредил Доха за офанзивата. Според събеседник на вестника, въпреки че Украйна все още е искала да изпрати своя делегация в Доха, Катар е отказал това, тъй като не е сметнал за полезна едностранна среща.

От канцеларията на президента на Украйна са заявили на WP, че срещата на върха в Доха е отложена "поради ситуацията в Близкия изток", но ще се проведе чрез видеоконференция на 22 август, след което Киев ще проведе консултации с партньорите си относно изпълнението. Кремъл не е отговорил на искания за коментар. Белият дом също е отказал да коментира.

ISW: Противоречиви данни за ситуацията в Курска област

ISW: Противоречиви данни за ситуацията в Курска област

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната

Някои участници са се надявали, че подобни непреки разговори могат да доведат до по-всеобхватно споразумение за прекратяване на войната по-късно, според служители, които са говорили с WP при условие за анонимност.