Украинските военни са разрушили моста над река Сейм в Глушковски район на Курска област. Евакуацията на цивилни от съседните населени места е сложна. Това съобщава в петък ТАСС, като цитира представител на силите за сигурност на региона.

"Потвърждаваме информацията, че врагът е ударил моста над Сейм, част от район Глушковски вече е откъсната от евакуация по земята", е казал източникът.

По-късно изпълняващият длъжността губернатор Алексей Смирнов е потвърдил.

"В момента поддържам връзка с местната администрация. Оперативният щаб също продължава да работи и на базата на резултатите ще бъдат публикувани съответните решения", написа той в своя канал в Telegram.

Украйна достави хуманитарна помощ в окупираните райони на Курска област

Украйна достави хуманитарна помощ в окупираните райони на Курска област

Не се уточнява колко и къде са тези складове

Операцията на Украйна в района на Курск допринася за унищожаването на логистиката на руската армия и изразходването на нейните резерви. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на обръщението си, цитирано от "Укринформ".

"Вече има няколко доклада от главнокомандващия Сирски за ситуацията на фронта и нашата операция в района на Курск. Виждаме, че окупаторът търпи загуби и това е полезно, много полезно за нашата отбрана: засяга логистиката на руската армия и изразходването на резервите им трябва да нанесе максимални щети на всички руски позиции. Ние го правим", каза той.

Припомняме, че Украйна по-рано достави хуманитарна помощ в окупираните райони на Курска област. 

Украйна е създала складове в северната си област Суми, за да съхранява и изпраща хуманитарна помощ на цивилните руснаци в контролираната от Киев част Курска област, каза вътрешният министър на Украйна Игор Клименко. 

Украйна заяви, че е поела контрола над 82 селища на площ от 1150 квадратни километра в региона, след като започна голяма трансгранична атака на 6 август.

Властите в Киев заявиха, че планират да създадат коридори за евакуация от Курска област и да осигурят достъп на международни хуманитарни мисии.

Подоляк: Украйна нахлу в Курска област, за да убеди Москва да започне честни преговори

Подоляк: Украйна нахлу в Курска област, за да убеди Москва да започне честни преговори

Той заяви, че Украйна не планира окупацията на руска територия

Русия нарече украинското нахлуване "голяма провокация" и обеща да отмъсти с "достоен отговор", повече от 2-1/2 години, след като тя самата нахлу в Украйна. 

Украйна не се интересува от превземане на територия в руската Курска област, а иска да защити живота на своите хора, като попречи на Русия да премести допълнителни части в Донецка област и да затрудни логистиката на руските войски, каза Георгий Тихий, говорител на украинската външно министерство. 

Военното нахлуване на Украйна в Русия "създаде истинска дилема" за руския президент Владимир Путин, каза президентът на САЩ Джо Байдън, добавяйки, че американските служители са в постоянен контакт с украинците относно този ход. 

Руски депутат заплашва, че украинското нахлуване може да доведе до световна война
Обновена

Руски депутат заплашва, че украинското нахлуване може да доведе до световна война

Помощникът на Путин Николай Патрушев в петък също обвини Запада, че стои зад атаката

Междувременно, руското външно министерство привика италианския посланик заради действията на журналисти от RAI в Курска област, съобщава ТАСС. 

Италианският посланик Чечилия Пичиони е била извикана в руското външно министерство заради "незаконно влизане на журналисти в района на Курск, за да отразяват атака на украински" бойци. Срещу нея е изразен остър протест, се казва в съобщение на руското дипломатическо ведомство.

Според съобщението, журналистите са "нарушили руското законодателство и журналистическа етика, за пропагандна подкрепа за престъпленията на Киевския режим". 

Ведомството подчерта, че действията, извършени от италиански граждани, попадат под ударите на Наказателния кодекс на Руската федерация (НК РФ).

"Руските компетентни органи ще предприемат необходимите действия", посочва руското външно министерство.