Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") са хванали няколко американски граждани южно от река Ефрат в Сирия, съобщава "Ройтерс".

Путин добави, че терористите от ДАЕШ са заловили близо 700 заложници в част от Сирия, контролирана от подкрепяните от САЩ сили, като са издали ултиматум, обещавайки да екзекутират 10 души всеки ден.

Говорейки в руския черноморски курорт Сочи, Путин заяви, че сред заложниците са няколко американски и европейски граждани, добавяйки, че ДАЕШ разширява контрола си на територия, контролирана от САЩ и подкрепяни от САЩ сили.

Путин не е уточнил какви са исканията на терористите.

Най-висшият американски военен ген. Джоузеф Дънфорд заяви във вторник, че е постигнат малък напредък в справянето с основните условия, които доведоха до възхода на въоръжените ислямистки екстремисти, дори след като бяха постигнати военни успехи срещу групировки като ДАЕШ в Ирак и Сирия.

Подкрепяните от САЩ сили и иракските милиции освободиха почти цялата територия, която ДАЕШ някога контролираше в Ирак и Сирия.