Руският президент Владимир Путин одобри предложение на правителството за една неработна седмица в началото на ноември за борба с рязкото увеличение на заразените и починалите от COVID-19, информира "Ройтерс".

Починалите от/с коронавируса в Русия през последните 24 часа удариха още един дневен рекорд от 1 028 души, като новозаразените са 34 073 души.

В Русия отново е счупен рекордът за починали от COVID-19

В Русия отново е счупен рекордът за починали от COVID-19

Над 34 000 заразени през последното денонощие

Изказвайки се на излъчвано по телевизията заседание с представители на правителството, Путин подчерта, че "неработните дни" от 30 октомври до 7 ноември, през които хората ще продължават да получават заплати, могат да започнат по-рано или да бъдат удължени за определени региони.

"Епидемиологичната ситуация се развива по различен начин във всеки регион", отбеляза Путин и посочи: "В светлината на това ръководителите на региони имат право да налагат допълнителни мерки."

Властите увеличиха усилията си да забавят пандемията, докато се сблъскват с масово нежелание на обществото да се инжектира с руската ваксина "Спутник V". Кметът на Москва обяви вчера ограничения в рамките на четири месеца за оставане у дома за неваксинирани над 60-годишни.

Москва забрани на неваксинираните над 60 г. да напускат домовете си

Москва забрани на неваксинираните над 60 г. да напускат домовете си

Новите ограничения влизат в сила от 25 октомври

Кметството се опитваше да принуди търговските центрове да свържат охранителните си камери към централизирана система за разпознаване на лица, която ще позволи на властите да наложат носенето на защитни маски на обществени места.

Половината от 600-те московски търговски центъра не са свързани към системата, уточни "Комерсант".

"Но сега, заради нарастващия брой заразени, властите решиха да засилят контрола", отбеляза Булат Шакиров, който е председател на синдиката на търговските центрове, като добави, че търговските центрове, които не спазват изискванията, може да бъде наредено да бъдат затворени.

Здравният министър Михаил Мурашко изтъкна, че здравната система работи под голямо напрежение. Около 650 000 медицински специалисти в цяла Русия са включени в лечението на пациенти, страдащи от COVID-19.

Пореден черен рекорд: Русия с 1 015 починали от COVID-19 за 24 часа

Пореден черен рекорд: Русия с 1 015 починали от COVID-19 за 24 часа

Общият брой на починалите надхвърли 225 000 души

Русия започна кампания за реваксинация през юли, една от първите страни, които го направиха, но Путин все още не е получил подсилваща доза, уточни Кремъл.

"Президентът все още не е реваксиниран", уточни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и изтъкна: "Той ще направи това, когато лекарите и специалистите му кажат."