Президентът на Русия Владимир Путин смекчи планираната пенсионна реформа след гневни протести и срив в рейтинга му, съобщава БиБиСи.

Той заяви, че пенсионната възраст за жените ще бъде увеличена от 55 на 60 години вместо на 63. Ала 5-годишното увеличение на възрастта за пенсиониране на мъжете ще остане 65 години.

В рядко обръщение по телевизията Путин посочи, че населението в трудоспособна възраст на страната се свива, което прави пенсионната реформа от жизненоважно значение.

Хиляди руснаци протестират срещу „канибалската” пенсионна реформа

Хиляди руснаци протестират срещу „канибалската” пенсионна реформа

Повечето демонстрации са забранени в градовете

Синдикатите предупредиха, че мнозина няма да живеят достатъчно дълго, за да получат пенсия.

Средната продължителност на живота на руските мъже е 66 години, докато за жените е 77 години, показват данните на Световната здравна организация.

Заради този казус подкрепата за Путин спадна от 80 на 64 процента, показват данните на държавната социологическа агенция ВЦИОМ.

Путин отбеляза, че ходът за повишаването на пенсионната възраст за мъжете и жените е бил отлаган в продължение на години и има опасност да доведе до инфлация и увеличаване на бедността. Допълнителното отлагане ще застраши стабилността и сигурността на руското общество, предупреди той.

Кремъл омаловажи топящия се рейтинг на Путин заради пенсионната реформа

Кремъл омаловажи топящия се рейтинг на Путин заради пенсионната реформа

Путин "не обръща голямо внимание на рейтингите"

"Тенденциите, които наблюдаваме днес в областта на производителността на работната сила и демографията, означават, че няма време за губене", подчерта Путин и допълни: "Нашите решения трябва да бъдат справедливи и добре балансирани."

До телевизионното си обръщение днес руският президент се опитваше да се дистанцира от скандала, като в миналото обещаваше, че пенсионната възраст никога няма да бъде повишена по време на неговото управление.

Съгласно новият план, който ще се прилага от 2019 г., пенсионната възраст ще се увеличава постепенно от 60 на 65 години.

Преди намесата на Путин, реформата предвиждаше руските жени да работят допълнителни 8 години от 55 до 63 години.

Путин заяви, че Русия "цени високо жените".

"Жените не само работят, но и се грижат за дома, децата и внуците. Тяхната пенсионна възраст не трябва да се увеличава повече от тази на мъжете", отбеляза руският държавен глава.

Жените с три или повече деца могат да се пенсионират по-рано, добави Путин.

Премиерът Дмитрий Медведев преди коментира, че решението е мотивирано от обстоятелството, че руснаците живеят по-дълго и водят по-активен живот.

Десетки хиляди хора протестираха в Русия през последните седмици заради пенсионната реформа.

"Помогни на държавата, умри преди да получиш пенсия", се четеше на един от протестните плакати в сибирския град Омск в началото на юли, където излязоха около 3000 души. На друг плакат пък пишеше "Правителството трябва да си ходи".