Хиляди руски граждани излязоха на протест в страната срещу плана на правителството да увеличи възрастта за пенсиониране, съобщават радио "Свободна Европа", АФП и АП.

Профсъюзи, политически партии и опозиционерът Алексей Навални призоваха руснаците да излязат на многохилядна демонстрация на 1 юли срещу законопроекта.

Кремъл омаловажи топящия се рейтинг на Путин заради пенсионната реформа

Кремъл омаловажи топящия се рейтинг на Путин заради пенсионната реформа

Путин "не обръща голямо внимание на рейтингите"

В средата на юни премиерът Дмитрий Медведев заяви, че правителството иска да вдигане възрастта за пенсиониране при мъжете с пет години - от 60 на 65 г., до 2028 г., и при жените с осем години - от 55 на 63, до 2034 г. Предложената реформа е с цел облекчаване на натиска над държавната хазна.

Обявена в деня на откриването на Световното първенство по футбол в Русия, критици обвиниха Медведев, че се опитва да погребе лошата новина, докато социологически проучвания показват, че около 90% от населението е против плана.

Протестите се проведоха във Владивосток, Хабаровск, Комсомолск на Амур, Биробиджан, Омск, Оренбург и други градове.

За близо 90 г. Русия за първи път предложи увеличение на пенсионната възраст

За близо 90 г. Русия за първи път предложи увеличение на пенсионната възраст

Повишаване на възрастта при мъжете от 60 на 65 г. и при жените от 55 на 63 г.

Демонстрантите носиха лозунги като "Гладният пенсионер е позорът на държавата", "Умри преди пенсиониране" и "Не" на канибалската пенсионна реформа на Медведев".

Протестиращите настояват за отхвърляне на законопроекта, намаляване на цените на горивата и се обявяват против увеличаването на ДДС.

Според публикувания от руското правителство законопроект на 16 юни реформата за възрастта за пенсиониране влиза в сила от 2019 г.

Близо 2,6 милиона души се подписаха под петиция за блокиране на реформата.

Повечето демонстрации са забранени в градовете, където се провежда Световното първенство по футбол, включително Москва и Санкт Петербург.