Руският премиер Владимир Путин няма да участва в предизборните телевизионни дебати между кандидатите за президент на страната, но може да упълномощи свои представители. Това заяви говорителят на премиера Дмитрий Песков, цитиран от Интерфакс.

Участието на Владимир Путин в телевизионните предизборни дебати е свързано с необходимостта от излизане в отпуска в съответствие с действащото законодателство, което безспорно няма да му позволи в пълен размер да изпълнява задълженията си на министър-председател, посочи Песков.

Той уточни, че в момента се разглежда възможността за участие в дебатите на представители на Путин, но окончателното решение по този въпрос ще бъде взето от самия него.

Припомняме, съперниците на руския премиер в президентската битка многократно да го призовавали да се включи в телевизионни дебати. Самият Путин не отказваше участие в дебати, но под определен формат.

През 2004 година Путин отказа да участва в предизборни теледебати. Подобна беше ситуацията и през 2000 година.

Преди дни стана ясно, че Владимир Путин ще представи предизборната си кампания до средата на следващия месец.

Президентските избори в Русия ще се проведат на 4 март 2012 година. В надпреварата ще участват Геннадий Зюганов от Комунистическата партия, Владимир Жириновски от Либералдемократичната партия и Сергей Миронов, лидер на Справедлива Русия. Ако искат да участват независими кандидати в надпреварата трябва да съберат 2 милиона подписа, за да се регистрират.