Руският президент Владимир Путин изпрати новогодишни поздравления до световни лидери, сред които президентите на САЩ Барак Обама, на Франция - Франсоа Оланд, германския канцлер Ангела Меркел, британската кралица Елизабет Втора и премиера Дейвид Камерън, съобщават световните информационни агенции. 

В поздравлението си до Обама руският държавен глава отбелязва, че "изминалата година потвърди, че отношенията между Русия и САЩ са един от ключовите фактори за гарантирането на международната сигурност".

"Развивайки конструктивен диалог и сътрудничество с отчитане на взаимните интереси, Русия и САЩ биха могли ефективно да отблъскват новите предизвикателства и заплахи, да способстват за уреждането на кризите в различни региони", допълва руският държавен глава. 

В посланието до Меркел Путин "изразява надежда за продължаване на съвместната работа по укрепване на руско-германските партньорски връзки в интерес на народите на двете страни и на целия континент". 

В поздравлението си до Оланд руският президент отбелязва, че "трагедиите, които преживяха нашите народи, не оставят съмнение в необходимостта от наистина тясно сътрудничество в борбата с тероризма, в противодействието на другите предизвикателства и заплахи за глобалната сигурност". 

Поздравявайки британския премиер и кралица Елизабет II, Путин изтъква, че "разчита на плодотворно сътрудничество между Русия и Великобритания през настъпващата година и на ефективно взаимодействие на двете страни в решаването на актуалните въпроси от европейския и международния дневен ред, в противодействието на заплахите и предизвикателствата към международната сигурност".