Президентът на Русия Владимир Путин подписа закона за изолация на руския интернет, предаде радио "Свободна Европа". Той ще влезе в сила от 1 ноември.

Законът предвижда създаването на техническа възможност руският сегмент от мрежата да работи изолирано от световния интернет. Изпълнението ще се координира от държавната структура Роскомнадзор, а редът и "експлоатацията на защитните средства в мрежата на оператора" ще се утвърждават от руското правителство.

Вносителите на закона мотивираха действията си с "агресивната стратегия за национална сигурност на САЩ".

Критиците на документа обаче смятат, че в действителност той ще създаде възможност за тотална цензура в руския сегмент на мрежата.

Международни правозащитни организации отправиха призиви към Путин да не подписва закона. В съвместна декларации на "Репортери без граници" и "Human Rights Watch" се посочва, че законът нарушава Европейската конвенция по правата на човека и пакта на ООН за гражданските и политическите права, които са подписани от Русия.

Руският сенат одобри закона за „суверенния“ руски интернет

Руският сенат одобри закона за „суверенния“ руски интернет

Опит за контрол върху интернет трафика…

Редица интернет компании също отправиха критики към закона. Директорът по развитието на руската "Яндекс" Алексей Соколов заяви, че технологията, която се разработва за изпълнението на "автономния интернет", ще влоши работата на доставчиците, а генералният директор на Diphost Филип Кулин коментира, че да се анализира целият трафик не е по ничий джоб и крайната цена на проекта ще е "космическа".

Първоначално авторите на закона твърдяха, че за неговото изпълнение няма да са необходими допълнителни бюджетни разходи. След това се заговори за суми между 10 и 20 милиарда рубли.