Руският президент Владимир Путин е подписал закон, озаглавен "Мерки за въздействие върху неприятелските действия на САЩ и други чуждестранни държави". Съответният документ е бил публикуван на официалния портал за правна информация, съобщават руските медии.

Законът влиза в сила от деня на неговото официално публикуване.

Санкциите и търговските пречки могат да доведат до безпрецедентна световна криза, предупреди Путин

Санкциите и търговските пречки могат да доведат до безпрецедентна световна криза, предупреди Путин

Може да доведе до систематична криза, каквато светът не е виждал преди

Документът позволява налагането на контрасанкции в отговор на "враждебните действия на САЩ и други страни". Мерките могат да се прилагат за държави, организации, намиращи се под тяхна юрисдикция, а също така за отделни длъжностни лица и граждани.

Автори на законопроекта са председателят на Държавната дума Вячеслав Володин и ръководителите на отделните парламентарни групи. По време на разглеждането на законопроекта в долната камара на парламента съдържанието му значително се е променило. В първоначалната версия правителството получаваше правото на 16 ответни мерки. На второ четене на документа обаче останаха само шест контрамерки.

Порошенко наложи нови санкции срещу Русия

Порошенко наложи нови санкции срещу Русия

Срещу руски олигарси, приближени на Путин, компании

Законопроектът позволява налагането и на други ограничения - "в съответствие с решението на президента, за да може да се реагира бързо на променящата се обстановка".

Във втората редакция на документа е било изключено споменаването на конкретни отрасли, стоки и услуги. Контрасанкциите няма да обхващат стоки от жизненоважно значение, включително лекарства.

Също така от проекта е отпаднала нормата, заради която почти всички руски компании и банки с чуждестранно участие биха могли да бъдат ударени от контрасанкциите.

Тръмп готви нови санкции срещу Русия заради ракетите

Тръмп готви нови санкции срещу Русия заради ракетите

Русия нарушавала Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег