Руският президент Владимир Путин подписа поправки в законодателството, според които работата на всяка чуждестранна организация, включително създадена от държавни агенции на чужда държава, може да бъде обявена за "нежелана", съобщи "Би Би Си".

В предишната версия на закона само дейността на неправителствена организация можеше да бъде обявена за "нежелана" в Русия.

Държавната дума прие поправките на трето и окончателно четене на 23 юли.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин по-рано обясни необходимостта от разширяване на критериите с това, че организации, създадени от правителствени агенции на западни страни, предполагаемо извършват целенасочена дейност срещу Русия, която застрашава нейната сигурност, цитира думите му агенция РИА Новости.

Сътрудничеството с организация, обявена за "нежелана", се наказва с глоба, а повторното нарушение се наказва с лишаване от свобода до четири години.

Русия разширява пътя да гони организации с международно участие

Русия разширява пътя да гони организации с международно участие

Нови изменения в законодателството дават възможност за обявяване за "нежелана" дейността на всяка чуждестранна организация

Под участие в такава дейност правоприлагащите органи разбират разпространение на материали (цитати и хипервръзки към текстове и видеоклипове), участие в публични събития, организирани от "нежелани" организации, интервюта с тях.

Решението за признаване на дадена организация се взема от Главната прокуратура, а регистърът се води от Министерството на правосъдието.

Понастоящем регистърът съдържа 178 организации, включително образователни, правозащитни и изследователски организации, както и медии. Сред тях са Meduza, Important Stories и "Дожд", а неотдавна бяха включени и "Moscow Times" и Фондацията за международен мир "Карнеги". Голяма част от тези организации са и в списъка с "чуждестранните агенти".

Офисът на Борел: Украйна може да напада Русия

Офисът на Борел: Украйна може да напада Русия

Белият дом засега се въздържа, очаква информация от Киев