Европейският съюз признава правото на Украйна да се защитава от руска агресия и извън нейната територия. Това заявява говорителят на представителя на ЕС по външните работи Жозеп Борел по повод украинската офанзива в руската област Курск:

"Украйна води легитимна отбранителна война срещу незаконна агресия. Съгласно международното право Украйна има право да се защитава.Украйна има право да нанася удари по врага навсякъде, където е необходимо, на своя територия, но също и на територията на врага."

Говорителят не пожела да коментира допълнително украинската офанзива в съседната руска област Курск.

ЕС е в постоянен контакт с Киев, каза той. ЕС напълно подкрепя Украйна във възстановяването на териториалната ѝ цялост и отблъскването на незаконната агресия на Русия. Позицията на Съюза остава непроменена от началото на руската инвазия през февруари 2022 г., цитира Der Standard изявлението на офиса на Жозеп Борел.

Руските военни продължават да се бият в Курска област

Руските военни продължават да се бият в Курска област

Украйна все още не е коментирала случващото се

Още вчера от Белия дом обявиха, че ще изискат допълнително информация от Киев за действията му в руската област Курск.

Съединените щати не са знаели предварително за плановете на украинските въоръжени сили за нападение в Курска област, увери прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер. "Ще се свържем с украинската армия, за да научим повече за целите им", каза тя, добавяйки, че Белият дом поддържа действията на Украйна по отблъскване на руското нападение в рамките на "здравия разум".

По-рано тази година администрацията на Байдън даде разрешение Украйна за използва западно оръжие за поразяване на военни цели на територията на Русия. Свалянето на ограниченията е частично и не беше официално обявено. Преди това прессекретарят на Държавния департамент Матю Милър коментира думите на Владимир Путин за "мащабната провокация" на Киев на руска територия.

"Видях изявления на руското правителство. Определението за провокация е прекалено, като се има предвид, че Русия наруши териториалната цялост и суверенитета на Украйна", каза Милър.

Кремъл – между чука на украинската провокация и наковалнята на паниката

Кремъл – между чука на украинската провокация и наковалнята на паниката

Руските официални лица се опитват да намерят баланс