Депутатите от руската Държавната дума гласуваха на трето и последно четене пакет от изменения в законодателството, който позволява всяка една чуждестранна организация да бъде обявена за "нежелана" в Русия. Сътрудничеството с такива структури ще се наказва с глоби или затвор - както за живеещите в Русия, така и за тези извън нея, съобщи ТАСС.

Пакетът от изменения разширява възможностите за признаване на дейността на чуждестранни организации в Русия за "нежелана" дори и в тях да има членове държавни органи на други държави.

Според сегашната версия на законодателството само нетърговски чуждестранни организации могат да бъдат обявени за "нежелани" в Русия. Новата версия дава възможност за обявяване за "нежелана" дейността на всяка чуждестранна организация, включително на такива, създадени от правителствени агенции на чужди държави.

На депутатите им отне по-малко от месец и половина, за да подготвят измененията за второ четене, да ги разгледат и да ги приемат.

Сега законът трябва да бъде разгледан от Съвета на федерацията, а след това ще бъде изпратен на президента за подпис.

"Според определението в закона руските власти считат за нежелани организации, "чиято дейност представлява заплаха за основите на конституционния ред на Руската федерация, отбранителната способност на страната или сигурността на държавата".

На такива организации се забранява "да извършват парични операции, да разпространяват информационни материали, включително в медиите или в интернет, да създават юридически лица и да изпълняват програми". На практика това означава закриване на организацията, нееднократно са изтъквали правозащитници.

Участието в дейността на "нежелана" организация в Русия или в чужбина се наказва с глоба до 15 000 рубли, а при повторно нарушение - с глоба до 500 000 рубли или с лишаване от свобода до четири години. Организиране на такава дейност, т.е. нейното управление - с лишаване от свобода до шест години.

Под участие в такава дейност правоприлагащите органи разбират разпространение на материали (цитати и хипервръзки към текстове и видеоклипове), участие в публични събития, организирани от "нежелани" организации, интервюта с тях.

Решението за признаване на дадена организация се взема от Главната прокуратура, а регистърът се води от Министерството на правосъдието.

Понастоящем регистърът съдържа 178 организации, включително образователни, правозащитни и изследователски организации, както и медии. Сред тях са Meduza, Important Stories и "Дожд", а неотдавна бяха включени и "Moscow Times" и Фондацията за международен мир "Карнеги". Голяма част от тези организации са и в списъка с "чуждестранните агенти".

САЩ призова Русия да освободи журналистката на Радио Свободна Европа

САЩ призова Русия да освободи журналистката на Радио Свободна Европа

Призивът идва, след като съд в Казан осъди Курмашева на 16 години затвор за разпространение на "невярна информация за руската армия"