Руският президент Владимир Путин в петък подписа закона за създаване на единен военен регистър, съобщи ТАСС.

Документът позволява да се уведомяват задължените за наборна военна служба с помощта на електронни призовки. Също така въвежда някои ограничения за граждани, които са получили призовка, но не са се явили във военната служба. Законът беше публикуван в петък на официалния портал за правна информация.

Призовките на военнослужещите ще се изпращат писмено и ще се копират в електронен вид. Електронната призовка ще се счита за връчена от момента на публикуването ѝ в личния акаунт на гражданина на "съответния информационен ресурс, в информационната система". Освен това известието за дневния ред ще бъде изпратено на гражданина в неговия личен акаунт на портала за обществени услуги. Ако призовката не е връчена писмено или по електронен път, тя се счита за връчена след изтичане на седем дни от датата на вписването ѝ в регистъра на призовките.

Русия ще праща повиквателни за казармата и по електронен път
Обновена

Русия ще праща повиквателни за казармата и по електронен път

Призованите лица няма да могат да напускат страната

Въвеждат се и временни ограничения за неявяване на военнослужещите във военната служба без уважителна причина след 20 дни от датата на връчване на призовката. Така че може да им бъде забранено да се регистрират като индивидуален предприемач, да регистрират превозни средства и недвижими имоти, да ограничат правото да управляват превозно средство и да откажат да издадат заем. В същото време съставните единици на Руската федерация ще могат да въвеждат допълнителни мерки - ограничаване на плащанията, обезщетения и други мерки за подкрепа. Решението за прилагане на такива мерки може да бъде обжалвано в съда.

Освен това гражданите, подлежащи на военна служба, няма да могат да напускат Русия от деня на получаване на призовката до явяването им във военната служба за регистрация и вписване.

Гражданин, който подлежи на военна служба и не е получил призовка, е длъжен да се яви лично във военната служба в рамките на две седмици от датата на началото на следващия наборен период.

Британското разузнаване: Русия си оставя вратичка за нова серия от повиквателни за войната

Британското разузнаване: Русия си оставя вратичка за нова серия от повиквателни за войната

Указът за "частичната мобилизация" все още е в сила

Припомняме, че за тези мерки стана ясно на 11 април. 

Смята се, че повече от 300 000 бивши войници и бивши наборници са били призовани, откакто президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация миналата година в подкрепа на "специалната военна операция" на Русия в Украйна.

Понастоящем документите за повикване в армията в Русия трябва да се доставят лично от местния военен комисар или чрез работодател, но предложените промени в законодателството предвиждат документите за набор да се изпращат чрез регистрирана електронна поща и онлайн.

Русия улесни признаване за изчезнали или убити във войната

Русия улесни признаване за изчезнали или убити във войната

Путин подписа съответните законодателни промени

Путин подписа и законодателни промени за обявяването на изчезнали или убити руски граждани в "специалната военна операция" (както официално Русия определя войната в Украйна).