Русия уточни процедурата за признаване на участниците във войната в Украйна за безследно изчезнали или загинали, съобщи ТАСС. Руският президент Владимир Путин подписа редица закони в тази насока. Съответните документи са публикувани в сайта на президентството.

По-специално се правят промени в Гражданския процесуален кодекс на Руската федерация. Всички участници, както и лица, пребиваващи или временно пребиваващи в зоната на "специалната военна операция", както Москва официално определя войната, ще бъдат признати за изчезнали, ако няма информация за мястото им на пребиваване в рамките на шест месеца. Преди това периодът, в който те бяха признати за безследно изчезнали, беше 12 месеца.

Освен това законът изяснява процедурата за признаване на участниците за загинали. Така решението може да се вземе три месеца след обявяването им за безследно изчезнали от съда. Ако са изчезнали при обстоятелства, застрашаващи смъртта или даващи основание да се предполага смъртта им от злополука, тогава те могат да бъдат признати за мъртви след шест месеца от момента на възникване на тези обстоятелства.

Над 350 000 са жертвите от войната в Украйна

Над 350 000 са жертвите от войната в Украйна

Няма независимо потвърждение на данните

Законът влиза в сила 30 дни след официалното му публикуване.

Разпоредбите му се прилагат за правоотношения, възникнали след 24 февруари 2022 г., ако до деня на влизане в сила на закона не е приключило специално производство по отношение на гражданин в случай на обявяването му за изчезнал или обявяването му за починал.

Припомняме, че изтекли документи от САЩ разкриха, че разногласията в руския апарат за сигурност са довели до обвиненията на министерството на отбраната в подценяване на жертвите от войната в Украйна.

Русия каза много малко публично за мащаба на своите смъртни случаи във войната.

Но файловете показват, че службата за сигурност на ФСБ твърди, че служители не са броили убитите от руската национална гвардия, наемниците на Вагнер и други.

Русия вече предупреди, че течовете може да са фалшиви, умишлено подхвърлени от САЩ.

Подробностите обаче потвърждават това, което вече беше широко известно: че руските военни и групи за сигурност са имали чести разногласия относно воденето на войната в Украйна и че Русия е избягвала да публикува броя на загиналите и ранените.

Изчисленията на ФСБ за почти 110 000 жертви до февруари все още са много по-ниски от цифрите тази седмица в изтеклите по-рано американски документи, които оценяват руските загуби на между 189 500 и 223 000 жертви, като 35 500-43 000 души са убити в битка.

Последните официални данни на Русия датират от септември миналата година, когато бяха потвърдени 5937 убити военнослужещи.

В Русия се карат за броя на жертвите си

В Русия се карат за броя на жертвите си

ФСБ твърди, че не са броени убитите от Росгвардия, наемниците на Вагнер и други, за да не тревожат Путин с много жертви