Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва цени отношенията си със страните от Латинска Америка, Азия и Африка и е готова да предложи модерни оръжия на своите съюзници, съобщава "Ройтерс".

В своя реч по време на изложение на оръжия в близост до руската столица той се похвали с усъвършенстваните оръжейни способности на Русия и изяви желание да споделя технологии със страни със сходно мислене.

"Високо ценим факта, че днес страната ни има много съюзници, партньори, съмишленици на различни континенти", подчерта Путин, като по думите му това са държави, които "не се огъват пред т. нар. хегемон, а техните лидери проявяват истински мъжки характер".

"Готови сме да предложим на своите съюзници най-модерното въоръжение - от стрелково оръжие до бронирани машини и артилерия, бойна авиация и безпилотни летателни апарати", изтъкна Путин на церемонията по откриването на форума "Армия-2022" край Москва.

Русия се похвали със свръхмощно лазерно оръжие

Русия се похвали със свръхмощно лазерно оръжие

"Пересвет" може да заслепява сателити на до 1500 км над Земята

Почти всички те са били използвани повече от веднъж в реални бойни действия, изтъкна президентът.

Той изнесе речта си близо шест месеца след началото на войната на Русия в Украйна, където Москва претърпя многократни неуспехи и тежки загуби.

Западни военни анализатори твърдят, че незадоволителното представяне на руските войски и оръжия може да направи износа на руски оръжия по-малко привлекателен за потенциални купувачи, като Индия, които в миналото са разчитали силно на нейните технологии.

Путин: В Украйна трошим като орехи американските оръжия

Путин: В Украйна трошим като орехи американските оръжия

Напрежение между Кремъл и Белия дом

В речта си Путин включи и настоящата ситуация с акцент върху поведението на руските войски и бойците от Донбас, които "достойно изпълняват своя дълг" в Украйна.

"Борим се за Русия, за мирен живот в Донецка и Луганска народна република, ясно изпълняваме всички задачи, стъпка по стъпка освобождаваме земята на Донбас", каза Путин.

Държавният глава заяви, че руските военни "във всички времена надеждно са пазили суверенитета и сигурността на родината, носейки свобода на други народи", каза Путин.