Москва и Пекин споделят една и съща визия за текущите глобални трансформации и тяхното взаимно сътрудничество на международната сцена допринася за оформянето на справедлив световен ред. Това заяви руският президент Владимир Путин на китайския лидер Си Дзинпин чрез видеовръзка, съобщава ТАСС.

"Международната координация между Москва и Пекин в Съвета за сигурност на ООН, Шанхайската организация за сътрудничество, БРИКС и Г-7 допринесе за изграждането на справедлив световен ред, основан на международното право. Имаме идентични възгледи относно причините зад развиващата се трансформация на глобалният геополитически пейзаж и как той се развива", посочи руският лидер.

Изтъквайки безпрецедентния натиск и провокациите на Запада, Путин подчерта, че Русия и Китай защитават своите принципни позиции, като същевременно бранят интересите на двете държави и на всички, които се застъпват за истински демократичен световен ред и правото на страните свободно да определят съдбата си .

"Отношенията между Москва и Пекин издържаха всички изпитания. Тяхното значение нараства на фона на увеличаващото се геополитическо напрежение", заяви още Путин.

Китай задълбочава връзките с Русия

Китай задълбочава връзките с Русия

Той обвини САЩ в "едностранен тормоз"

По негови думи отношенията между двете страни демонстрират зрялост, стабилност и продължават да се разширяват "динамично".

Той изтъкна, че, "руско-китайските отношения са най-добрите в историята и представляват модел на сътрудничество между големите сили през 21-ви век".

Руският лидер поздрави китайския си колега за успеха на 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия (провел се през октомври в Пекин) и за преизбирането му за генерален секретар на ЦК на ККП.

"Под Вашето ръководство и с водещата роля на ККП се осигурява устойчиво социално-икономическо развитие на страната. Нейната опора на световната сцена става все по-стабилна", посочи Путин и пожела на Си Дзинпин и на китайския народ продължаващи успехи.

Путин припомни, че през тази година Русия и Китай са поддържали редовен диалог.

До къде би стигнал Китай, за да помогне на Путин

До къде би стигнал Китай, за да помогне на Путин

Понякога трудностите заздравяват партньорството

Той увери, че очаква с нетърпение срещата си с китайския лидер в Москва през пролетта на 2023 г.

"Не се съмнявам, че ние с Вас ще намерим възможност да се срещнем лично. Уважаеми господин президент, скъпи приятелю, очакваме с нетърпение да Ви видим на държавно посещение в Москва следващата пролет", покани го Путин по време на видеовръзката.

Според руския президент това посещение "ще демонстрира на света силата на руско-китайските отношения по ключови въпроси и ще се превърне в главното политическо събитие на годината в двустранните отношения".

Путин открои и двустранната комуникация, осъществена на различни нива през 2022 г. "Интензивният двустранен обмен ще продължи и през следващата година", обеща той.

Китай постави крайъгълен камък в отношенията с Русия - енергетиката
Обновена

Китай постави крайъгълен камък в отношенията с Русия - енергетиката

Пекин възнамерява да разшири енергийното си партньорство с Москва