Руският президент Владимир Путин поздрави турския си колега Реджеп Тайип Ердоган и целия турски народ за това, че са успели да стабилизират ситуацията в страната.

Междувременно започна двустранна среща Ердоган – Путин в резиденцията на турския лидер

Говорейки пред Световния енергиен конгрес в Истанбул, Путин изтъкнал: „Ние разбираме, че днес не е най-доброто време за Турция да е домакин на такива мащабни събития, защото наскоро, ние знаем за това, тя преживя опит за държавен преврат.
Много внимателно и с тревога наблюдаваме случващото се в Турция. Бих искал да поздравя турския народ, президента Ердоган за това, че успяха да удържат положението под контрол. Ние сме много доволни, че Турция се възстановява и пожелаваме успех.”

Путин разкрил, че е обсъдил с Ергодан проекта „Турски поток”.

„В рамките на подготовката на днешното посещение ние с турските партньори, с президента Ердоган подробно говорихме, като възнамеряваме да реализираме „Турски поток”, подчерта той.

Намаляването на добива на петрол е единственото правилно решение, обяви Путин

Намаляването на добива на петрол е единственото правилно решение, обяви Путин

За запазването на устойчивостта на световната енергетика

По-рано „Газпром” съобщи, че е получил първото разрешение от турските власти за реализацията на „Турски поток” и сега проектът за газопровода преминава към практическа реализация.

От своя страна турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че търсенето от страна на Турция на енергия до 2023 г. ще се увеличи два пъти в сравнение с настоящото.