Руският президент Владимир Путин поздрави Джо Байдън след победата му на президентските избори в САЩ. Това се казва в изявление на Кремъл, цитирано от руските медии.

Путин посочва още, че Русия е готова за сътрудничество с администрацията на Байдън, като добавя, че "сътрудничеството, основано на взаимно уважение" между двете страни "би обслужвало интересите" не само на САЩ и Русия, но и на целия свят.

"В телеграма Путин пожела на избрания президент успех и изрази увереност, че Русия и САЩ, които носят специална отговорност за световната сигурност и стабилност, наистина могат да допринесат за решаването на много проблеми и предизвикателства, пред които сега е изправен светът въпреки различията им", се изтъква още в изявлението.

Вчера Избирателната колегия се събра в отделните американски щати, за да даде 302 електорални гласа за Джо Байдън при необходими 270 гласа, което фактически потвърди победата му на президентските избори на 3 ноември, въпреки безпрецедентните опити на Доналд Тръмп да оспори изборните резултати с безпочвени обвинения за изборни измами, кото категорично бяха отхвърлени от множество съдилища.  

Избирателната колегия утвърди Байдън като 46-ия  президент на САЩ

Избирателната колегия утвърди Байдън като 46-ия президент на САЩ

С вота на Калифорния той събра над 270 гласа...

Редица световни лидери поздравиха Джо Байдън още в средата на ноември с изборната победа, включително канадският премиер Джъстин Трюдо, германският канцлер Ангела Меркел и израелският премиер Бенямин Нетаняху.

В края на ноември Путин обяви, че не е поздравил Джо Байдън тогава, защото имало някои "формалности", основани на "установени практики и правни стандарти", които трябвало да се спазват преди кандидатурата на демократите да бъде потвърдена.

"Няма скрит мотив или нещо, което би могло да послужи за допълнително влошаване на нашите отношения. Това е чисто формален подход", увери тогава Путин.