Словения би била добро място за първа среща с американския президент Доналд Тръмп. Това обяви руският държавен глава Владимир Путин, но той уточни, че изборът на място на срещата няма да бъде само на Москва, съобщава "Ройтерс".

Путин коментира темата, след като словенският президент Борут Пахор предложи Любляна, столицата на Словения, като домакин на среща между лидерите на Русия и САЩ, които не са се срещали от встъпването в длъжност на Тръмп през миналия месец.

Както Тръмп, така и Путин увериха, че биха искали да се опитат да поправят крайно обтегнатите руско-американски отношения, които не са били толкова лоши от края на Студената война, след като Русия анексира Крим през 2014 г.

Путин даде да се разбере, че засега няма договорена дата за подобна среща, но посочи, че има силно желание да се опита да бъдат възстановени отношенията между Русия и САЩ изцяло.

"Що се отнася до Любляна, Словения като цяло, това, разбира се, е страхотно място да има диалог от подобен род. Но това не зависи само от нас, зависи от цяла поредица от обстоятелства", коментира Путин пред журналисти след среща с Пахор в Москва.

"Ако тези срещи се случат някога, ние нямаме нищо против Любляна", допълни руският държавен глава.

Словения беше мястото на първата среща между Джордж У. Буш и Путин през 2001 г., където тогавашният американски държавен глава направи придобилия известност коментар за това, че гледайки Путин в очите провижда в душата му.

Словения е също страната, в която Мелания Тръмп, съпругата на американския президент, е израснала.

Кремъл разглежда Словения като съюзник в стремежа си да сложи край на санкциите на Запада заради конфликта в Украйна.