Руският президент Владимир Путин предупреди, че не трябва да се допуска горещ глобален конфликт в света, защото това може да доведе до края на цивилизацията, информира "Комерсант". 

"Има всички основания да смятаме, че има рискове от по-нататъшно нарастване на противоречията и подобни тенденции могат да се проявят в почти всички области", коментира Путин пред Световния икономически форум, който тази година не събира световните политически и бизнес лидери в Давос, тъй като се провежда онлайн заради пандемията от коронавируса.

Байдън и Путин, завръщане към познатото - Рейгън срещу "Империята на злото"

Байдън и Путин, завръщане към познатото - Рейгън срещу "Империята на злото"

Компромис за договори когато има смисъл, без да се забравят уроците от "Студената война"

По думите на руския държавен глава общата задача е положителното развитие в света и да се избягва "мрачната картина на деградацията".

Според Путин настоящата ситуация в света може да се сравни с 1930-те години, като паралелите показват мащаба на предизвикателствата и потенциалните заплахи.

"Разбира се, в историята няма преки паралели, но някои експерти - и аз с уважение се отнасям към тяхното мнение - свързват настоящата ситуация с 30-те години на миналия век. Можете да се съгласите с тази ситуация, можете да не се съгласите, но в много отношения - от гледна точка на мащаба и комплексния системен характер на предизвикателствата, потенциалните заплахи - определена аналогия въпреки това се набива на очи", подчерта Путин.

Байдън не спести нищо на Путин – темата за Навални, хакерските атаки, Украйна

Байдън не спести нищо на Путин – темата за Навални, хакерските атаки, Украйна

Двамата разговаряха по телефона...

По думите му съществуващите икономически модели сега преживяват криза, социалното разслоение се увеличава - както в отделните страни, така и в целия свят. Това предизвиква "рязка поляризация на обществените възгледи", води до нарастване на популизма, радикализма и други крайности.

"Всичко това неизбежно засяга естеството на международните отношения, не добавя стабилност и предсказуемост към тях. Налице е отслабване на международните институции, регионалните конфликти се увеличават, деградира и системата за световна сигурност", изтъкна руският държавен глава.

Форумът в Давос се провежда ежегодно. Владимир Путин за последно участва в него през 2009 г. като ръководител на правителството. Последният път, когато президент на Русия е присъствал на форума, беше през 2011 г., като това беше Дмитрий Медведев. Медведев също присъства на събитието през 2013 г., тогава в качеството си на министър-председател.

Путин и неговият манталитет на живот в бункер

Путин и неговият манталитет на живот в бункер

Алексей Навални оказва натиск над Кремъл