Президентът Владимир Путин предупреди Запада преди изборите през март 2024 г., че всяка чужда намеса в Русия ще се счита за акт на агресия, предава "Ройтерс".

Говорейки пред Световния руски народен съвет, ръководен от главата на Руската православна църква патриарх Кирил, снимката на Путин беше показана на огромен екран до две копия на древна православна икона. Такива икони са стилизирани, често позлатени, религиозни картини, считани за свещени в православните църкви.

Руската православна църква е институционален поддръжник на войната на Русия в Украйна и Путин прие нейния консерватизъм като част от своята визия за националната идентичност на Русия.

Путин каза, че Западът е обхванат от расистка русофобия, която представя руснаците като народ от изостанали "роби" и предупреди, че Съединените щати искат да разчленят и ограбят ресурсите на Русия.

71-годишният Путин предупреди, че самите руснаци трябва да помнят уроците от болшевишката революция от 1917 г., гражданската война и падането на Съветския съюз през 1991 г., което според него е позволило разделянето на руския народ.

"Искам отново да подчертая, че всеки опит да се посее междуетнически и междурелигиозен раздор, да се разцепи нашето общество е предателство, престъпление срещу цяла Русия. Ние няма да позволим на никого да разделя Русия."

Путин казва, че Западът сега се проваля в Украйна и че опитът му да победи Русия също се е провалил.

Той твърди, че опитите на Запада да изолира Русия с най-строгите санкции, налагани някога на голяма икономика, са доказателство за това, което според него е исторически западен расизъм срещу руснаците.

Путин благодари на руските бизнесмени за избягването на санкциите на Запада.

"Именно с обединяването на усилията на държавата и бизнеса ние осуетихме безпрецедентната икономическа агресия на Запада: санкционният му блицкриг се провали", каза Путин.

Кампанията за президентските избори трябва да започне следващия месец.

Патриарх Кирил каза, че ще се моли Путин да продължи работата си за "благото" на Русия и нейния народ.

Euronews: Започва ли умора в ЕС от войната в Украйна?

Euronews: Започва ли умора в ЕС от войната в Украйна?

Брюксел отрича: Това е екзистенциален въпрос за нас, не можем да си позволим да се изморим