Президентът на Русия Владимир Путин във вторник пристигна на посещение в КНДР. На летището в Пхенян той бе посрещнат от лидера Ким Чен Ун, съобщава ТАСС.

Предстоящата среща с Ким Чен-ун ще бъде третата за Путин от 2019 г., което още веднъж показва нарастващата динамика в развитието на отношенията между Москва и Пхенян и нарастването на взаимния интерес.

Същинската част от посещението ще се състои на 19 юни, сряда. Организаторите планират разговорите между Путин и Ким Чен-ун да продължат поне девет часа в различни формати.

Путин обеща да брани Северна Корея от коварството на САЩ

Путин обеща да брани Северна Корея от коварството на САЩ

Руският лидер е напът към Пхенян

Припомняме, че Путин обеща да задълбочи търговските връзки и тези в областта на сигурността със Северна Корея и да я подкрепи срещу Съединените щати. 

В сигнал, че Русия - член с право на вето в Съвета за сигурност на ООН, преоценява цялостния си подход към Северна Корея, Путин похвали Пхенян за съпротивата на икономическия натиск, изнудването и заплахите на САЩ.

В статия, публикувана от държавните медии на Северна Корея, Путин похвали "другаря" Ким и обеща съвместно да се противопоставят "на нелегитимните едностранни ограничения", да развиват търговията и да укрепват сигурността в Евразия.

Путин не е бил в Пхенян от почти 24 години. Първият и досега единствен път той идва в КНДР през юли 2000 г., два месеца след встъпването си в длъжност като президент. Негов колега по това време е Ким Чен Ир, бащата на сегашния лидер Ким Чен Ун.

Путин и Ким Чен Ун се срещнаха през 2019 г.

Виетнамците очакват с нетърпение своя "идол" и "приятел" Путин

Виетнамците очакват с нетърпение своя "идол" и "приятел" Путин

Русия и Виетнам споделят от десетилетия една и съща комунистическа идеология и поддържат много близки отношения

Белият дом изрази безпокойство от задълбочаването на отношенията между Русия и Северна Корея. Държавният департамент на САЩ заяви, че "със сигурност" Путин ще търси оръжие, за да подкрепи войната си в Украйна.

Москва и Пхенян отрекоха да са извършвали оръжеен трансфер, но обещаха да засилят военните връзки, вероятно и чрез съвместни учения.

Очаква се Русия да изпревари целия НАТО по производство на боеприпаси тази година, така че визитата на Путин вероятно има за цел да подчертае на Вашингтон колко разрушителна може да бъде Москва по отношение на множество глобални кризи.

През март Русия наложи вето върху ежегодното подновяване на групата от експерти, които съблюдават прилагането на дългогодишните санкции на ООН срещу Северна Корея, наложени ѝ заради нейните ядрени оръжия и програми за балистични ракети.

След Северна Корея Путин ще посети и Виетнам на 19-20 юни, допълниха от пресцентъра на президента.