Президентът Владимир Путин пристигна в Курска област в сряда вечерта за тържествата по случай 80-годишнината от победата в битката при Курск.

Президентът говори на тържествена вечер в село Понери.

Кадри от речта на президента се излъчиха от телевизионния канал "Россия-24".

Путин заяви, че участниците в специалната военна операция ще бъдат наградени в Курска област, включително редица военнослужещи, удостоени със званието "Герой на Русия".

Президентът подчерта, че "героичната Огнена дъга завинаги ще остане един от върховете на великия национален подвиг". "В нейна чест тук, в селището Понири, се открива грандиозен мемориал - Курската битка. Значението на победата в това мащабно сражение не може да бъде надценено, тя унищожи, посипа ударната мощ на нацистите, завърши преломния момент в цялата Втора световна война", заяви президентът.

Според Путин нацистите са "срещнали желязната твърдост, доблестта на нашите войници и командири, закалените в битките бойци на Червената армия". "Настъплението на нацистите не успя, те бяха спрени и отблъснати до своя неизбежен, неминуем крах, тогава никакви "Тигри", "Пантери" и други зли, други зверове не можаха да сломят силата на духа на съветския войник", каза президентът.

Путин заяви, че в нашата страна "никога няма да забравят мащабното танково сражение край Прохоровка, където стотици танкове се събраха в контрабой на тесен участък от фронта".

"Никога няма да забравим колко яростно танкистите, пехотата, пилотите, сапьорите, артилеристите - всички, които се сражаваха за победата на Огнената дъга - смазаха врага", подчерта Путин.

Президентът се обърна към участниците в руската агресия: "Благодаря ви за вашата служба, гордея се с вас."