Президентът на Русия Владимир Путин поздрави американския си колега Барак Обама за националния празник на САЩ с призива да върнат двустранните отношения в конструктивното русло.
По думите му за това може да се почерпи от позитивния опит на миналото.

В публикуваното от Кремъл послание Путин припомня историята на отношенията между Русия и САЩ и заявява, че в миналото двете страни са били в състояние да решат "най-трудните международни проблеми в полза на двата ни народа и на цялото човечество".

Путин изразява надежда, че този опит ще помогне на двете страни отново да заработят заедно.

Отношенията между Москва и Вашингтон достигнаха най-ниската си точка след края на Студената война през 2014 година, след като Русия анексира украинския полуостров Крим и подкрепи сепаратистите в Източна Украйна.

САЩ считат, че проруските сепаратисти в Донбас бяха подкрепени от официална Москва. В руските държавни медии се е наложила обаче тезата, че събитията на киевския Майдан са провокирани от Вашингтон.

В последно време обаче Кремъл се стреми към сближаване със САЩ.

Въпреки това днес младежкото крило на партията "Единна Русия" организира импровизирана изложба на централен площад в Москва, с която осъди военната намеса на САЩ в други страни. Активистите разположиха триножници с портрети и цитати на бивши световни лидери, които според тях са били свалени от САЩ. Сред тях са както украинският президент Виктор Янукович, така и либийският президент Муамар Кадафи.

"При сегашното си държавно ръководство САЩ се превърнаха в държава паразит, която напада други държави под всякакъв предлог, нарушава суверенитета им, предизвиква революции, използва военна сила, убива цивилни и унищожава държавността. Призоваваме САЩ в този техен Ден на независимостта не само да съхранят собствената си независимост, а и да уважават независимостта на другите държави", заяви активистът Денис Давидов.

Владимир Путин формално не е член на „Единна Русия”, но и не скрива своята поддръжка за управляващата партия. Неотдавна премиерът Дмитрий Медведев бе обявен за лидер на "Единна Русия" за следващата предизборна кампания.

Въпреки реториката обаче на партията и на прокремълските медии, Путин проявава сдържаност в изказванията си по адрес на САЩ.