Руският президент Владимир Путин заяви във вторник, че Русия никога няма да бъде принудена да се откаже печалбите си, и че държавността на Украйна може да претърпи "непоправим удар", ако войната продължи в сегашния си вид, предава "Ройтерс".

Путин направи своите телевизионни коментари ден след като Швейцария се съгласи да бъде домакин на световна среща на върха по искане на украинския президент Володимир Зеленски.

Путин отхвърли "така наречените мирни формули", които се обсъждат на Запад и в Украйна, и това, което той нарече "забранителни изисквания", които те включват.

"Сега е съвсем очевидно, че не само контранастъплението на Украйна се провали, но инициативата е изцяло в ръцете на руските въоръжени сили. Ако това продължи, украинската държавност може да понесе сериозен, непоправим удар."

Изявленията на Путин за хода на войната станаха все по-уверени и агресивни през последните месеци, с неуспеха на контранастъплението на Украйна да осигури значителни печалби срещу добре окопаните руски сили.

В момента Русия контролира 17,5% от територията на Украйна.

Путин каза, че разговорите за преговори са "опит да ни мотивират да се откажем от печалбите, които реализирахме през последната година и половина. Но това е невъзможно. Всички разбират, че това е невъзможно".

Мирната формула, предложена от Зеленски, призовава за възстановяване на териториалната цялост на Украйна, прекратяване на военните действия и изтегляне на руските войски, наред с други точки.

Русия казва, че всички преговори ще трябва да вземат предвид "новите реалности", създадени от нейните сили на място.

Зеленски: Путин е хищник, който не се задоволява със замразена храна

Зеленски: Путин е хищник, който не се задоволява със замразена храна

Заради "Не ескалирайте ситуацията" беше загубено време