Украинският президент Володимир Зеленски каза в Давос, че замразяването на войната няма да й сложи край и нарече Владимир Путин хищник, който не се задоволява със "замразена храна", цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

Говорейки за недопустимостта на замразяването на конфликта в Украйна, той даде пример с боевете в Донбас. Зеленски припомни, че "след 2014 г. имаше опити за замразяване на войната в Донбас. Имаше много, много влиятелни поръчители, като канцлера на Германия и президента на Франция. Но Путин е хищник, който не се задоволява със замразена храна" (цитат от Интерфакс-Украйна).

С нарастващата вероятност от продължителна война след неуспешната контраофанзива на Украйна, Киев сега се обръща към своите западни съюзници за допълнителна финансова и военна помощ. Украински официални лица последователно се противопоставят на сключването на примирие с Москва, тъй като това би принудило Киев да отстъпи окупирани територии, но не би гарантирало край на войната.

Президентът на Украйна също каза, че призивите на западните страни "да не ескалира" ситуацията са довели до смъртта на много украински военни. Шансът да се принуди руската армия да отстъпи вече е пропуснат, а украинските въоръжени сили не са получили необходимото оръжие поради опасенията на западните страни от ескалацията на конфликта.

Зеленски и Блинкън обсъдиха ПВО и далекобойни ракети за Украйна

Зеленски и Блинкън обсъдиха ПВО и далекобойни ракети за Украйна

Киев се стреми да увеличи местното военно производство

"Поискахме нови видове оръжия и ни беше казано: "Не ескалирайте". Но тогава оръжията пристигнаха и нямаше ескалация. Руска ракета падна на територията на НАТО. Отговорът отново беше: "Не ескалирайте ситуацията" (...) Заради "Не ескалирайте ситуацията" беше загубено време. И много от най-опитните ни воини, които се биеха от 2014 г. насам, загинаха.

Според Зеленски санкциите срещу Русия са въведени с месеци или дори години закъснение. Той припомни, че руските ракети все още използват компоненти, внесени от западни страни.

"Ако някой си мисли, че това се отнася само за нас, че става дума само за Украйна, значи коренно се лъже. Възможните посоки и дори график на нова руска агресия извън Украйна стават все по-очевидни", добави той.

"Билд": НАТО се готви за руска атака по източния си фланг

"Билд": НАТО се готви за руска атака по източния си фланг

Таен документ на германското министерство на отбраната очертава възможните сценарий след февруари