Руският президент Владимир Путин заяви, че основният проблем на Сирия е присъствието в определени части на страната на чужди сили, които нямат съответното разрешение нито на ООН, нито на Дамаск, съобщава RT.

Според него това е "в очевидно противоречие с международното право" и не позволява на сирийското правителство да положи максимални усилия, за да укрепи държавата и да пристъпи към възстановяването й - нещо, което би било възможно, ако цялата територия на страната е под контрола на президента Башар ал Асад.

В понеделник Путин се срещна със сирийския си колега в Кремъл и го поздрави за усилията за подобряване на диалога с политическите си опоненти.

Единствено обединяването на всички сили в Сирия ще позволи на страната да се изправи и да започне прогресивното си развитие напред, подчерта руският държавен глава.

Русия обясни на САЩ, че присъствието им в Сирия е незаконно и нежелано

Русия обясни на САЩ, че присъствието им в Сирия е незаконно и нежелано

И САЩ нямат никакво право "да критикуват законните действия на руските въоръжени сили"

Путин посочи, че правителството на Ал Асад контролира 90% от територията на страната и заедно с руските сили е успяло да нанесе тежък удар на терористите.

За съжаление, все още има съпротива от страна на терористите, които не само, че владеят част от територията, но и продължават да тероризират населението, заяви Путин.

Той отбеляза, че въпреки трудностите, които все още стоят пред Сирия, в страната вече се усеща завръщането към нормалността и бежанците се завръщат в освободените райони.

Русия и Иран се борят за влияние и военни трофеи в Сирия

Русия и Иран се борят за влияние и военни трофеи в Сирия

Нов възел на интереси се заплита в Близкия изток

Путин открои плодотворността на икономическите и търговските връзки между Русия и Сирия, подчертавайки, че през първото тримесечие на годината обемът на търговския обмен се е увеличил 3,5 пъти. Освен това напомни, че Москва и Дамаск си сътрудничат в борбата срещу коронавируса, като арабската страна вече е получила първите партиди от руската ваксина "Спутник V".

Надявам се, че с общи усилия ще успеем да помогнем на сирийския народ да се възстанови във всяко отношение, заяви Путин.

От своя страна Башар ал Асад посочи, че наложените от някои държави санкции са "нехуманни, антиправителствени и незаконни". Той изрази съжаление, че някои страни влияят "по деструктивен начин" върху възможността да се осъществят политическите процеси за нормализиране на живота в Сирия.