Руският президентът Владимир Путин заяви във вторник, че Русия е единствената държава в света, която има хиперзвуково оръжие, съобщава АП.

Изказвайки се на годишната среща на борда на руското министерство на отбраната в Националния център за контрол на отбраната в Москва, Путин заяви, че за първи път в историята Русия има предимство в проектирането на нов клас оръжия, за разлика от миналото, когато догонваше САЩ.

Той коментира, че първото звено, оборудвано с хиперзвукови "Авангард" започва дежурство този месец, докато хиперзвуковите ракети "Кинжал" вече са разположени.

Путин спомена за първи път "Авангард" и "Кинжал" сред други перспективни оръжейни системи в държавното си обръщение към нация през март 2018 г.

Путин каза тогава, че "Авангард" има междуконтинентален обхват и може да лети със скорост 20 пъти по-висока от скоростта на звука. Той отбеляза, че способността на оръжието да променя както курса, така и височината си по пътя към целта, го прави имунизирано срещу прихващане от врага.

В речта си днес той описа "Авангард" като "оръжие на бъдещето, способно да проникне както в съществуващите, така и в бъдещите системи за противоракетна отбрана".

"Кинжал", които са оборудвани на изтребители МиГ-31, влезе в експлоатация с руските военновъздушни сили миналата година. Путин обясни, че ракетата лети 10 пъти по-бързо от скоростта на звука, има обхват над 2000 километра и може да носи ядрена или конвенционална бойна глава. Военните заявиха, че са способни да удрят както сухопътни цели, така и кораби на флота.

САЩ и други страни също са работили върху проектирането на хиперзвукови оръжия, но те все още не са въведени в експлоатация.

Путин: Еднополюсният свят начело със САЩ не съществува
на живо

Путин: Еднополюсният свят начело със САЩ не съществува

Пресконференцията продължи 4 часа и 18 минути