Руските депутати получиха покани на събитие с президента Владимир Путин.

Това съобщава държавната агенция ТАСС, позовавайки се на депутата от Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) Денис Парфьонов.

Събитието ще се състои на 30 септември в Кремъл. Началният час е 15 часа.

Припомняме, именно утре се очаква да се повтори сценарият от 2014 г., когато Русия след провеждане на контролиран референдум анексира Крим и Севастопол. Датата посочват редица западни наблюдатели, макар че и днес се появиха предположения, че Кремъл може да се опита да забави процеса, след като бързо реши да организира гласуванията на фона на продължаващата украински контраофанзива. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че руският президент Владимир Путин ще се срещне с ръководителите на Луганската народна република (ЛНР), Донецката народна република (ДНР), Херсонска и Запорожка област в Кремъл в рамките на церемонията по приемането на тези територии в състава на Русия.

Договори за присъединяване ще бъдат подписани с четирите територии, в които са проведени референдуми. Договорите за присъединяване на териториите към Руската федерация ще бъдат подписани преди Съветът на федерацията да разгледа съответните въпроси.

Източник от Държавната дума заяви пред ТАСС, че очаква президентът да направи обръщение към двете камари на парламента.

"Ще бъде произнесена реч, в която ще бъдат определени основните задачи, с които ще трябва да се справим в близко бъдеще", цитира думите на източника си ТАСС. Припомня се и предишния опит, от 2014 година след провеждането на референдума в Крим.

"Имаме подобен опит - Кримската пролет. Тогава, след обявяването на резултатите от референдумите, ръководителите на субектите (Крим и Севастопол - бел. ред.) поискаха териториите да бъдат включени в състава на Руската федерация", каза събеседникът на агенцията, като уточни, че срещата ще бъде посветена на резултатите от референдумите.

Не е ясно какъв ще бъде точно ефекта от едно формално обявяване на анексия на четирите области на Украйна, които така или иначе в момента руската армия не контролира напълно. Едно от опасенията, които бяха изказани касае заплахите, отправяни неведнъж от Кремъл, за използване на тактическо ядрено оръжие в Украйна, тъй като военната доктрина предвижда такава възможност, когато се касае за защита на руски земи - именно такива биха били областите Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон, отново според руската доктрина. 

Западните страни вече заявиха, че няма да признаят за валидни проведените референдуми и предупредиха Москва за намеренията й да анексира украинските територии.