Президентите на Русия, Азербайджан и Армения са се съгласили да продължат регулярните преговори относно Нагорнокарабахския конфликт, в допълнение към работата на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество. Това съобщава Интерфакс.

Създаването на механизъм за разследване на нарушенията на режима на спиране на огъня ще положи добра основа за водене на преговори за разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах.
Това заяви арменският президент Серж Саркисян на тристранна среща в Москва с колегите си от Русия и Азербайджан - Владимир Путин и Илхам Алиев, съобщиха по-рано руски медии.

„Нашата позиция по отношение на Нагорни Карабах е известна на всички. Искаме този въпрос да бъде решен само по мирен път. Искам и да ви благодаря за разбирането и усилията, които полагате по въпроса”, изтъкна Саркисян пред руския си колега.

От своя страна президентът на Азербайджан Илхам Алиев посочи, че статуквото в конфликта в Нагорни Карабах не е приемливо и трябва да бъде преодоляно, но за това било необходимо да бъдат изтеглени арменските войски от региона.

"Но за да бъде променено статуквото е необходимо да започне деокупация на територията на Азербайджан, която над 20 години е окупирана", коментирал държавният глава на Азербайджан.

Той отбелязал, че възнамерява да обсъди детайлно с Путин темата за Нагорни Карабах. "Надяваме се, че можем да придадем конструктивна динамика на преговорния процес, какъвто през последните две години на практика нямаше", заяви още Алиев.

Азербайджанският държавен глава благодари на Путин за инициативата за тристранна среща на президентите на Руската федерация, Азербайджан и Армения, както и за конструктивната роля на Русия, която тя играе в уреждането на конфликта в Нагорни Карабах.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков прогнозира, че разговорите на руския президент със Саркисян и Алиев няма да бъдат лесни. "Преговорите, естествено, ще бъдат сложни. Основната задача сега е да се застраховаме срещу възобновяване на бойните действия, да не допуснем да бъде съсипана цялата свършена работа отпреди възобновяването на насилието около Нагорни Карабах", отбеляза Песков.