Президентът на Русия Владимир Путин сравни антикорупционните протести, обхванали близо 100 руски града, с арабската пролет и украинския майдан, предаде Дойче веле.
Изявлението беше направено по време на форума "Арктика - територия за диалог".

Путин за първи път излезе с коментар за многохилядните демонстрации от 26 март, при които бяха арестувани стотици протестиращи.

Той заяви, че няма нищо против проблемите, свързани в корупцията, да са в център на общественото внимание, но според него е неправилно това, че "някакви политически цели използват това за фабрикуване на политическата арена преди изборите".

Путин не посочи кои са политическите сили, използващи митингите за свои цели, и не уточни какво точно "фабрикуват", но добави, че това е "инструмент на "арабската пролет" и че "това стана повод за държавен преврат в Украйна".

Според него, в Русия вече успешно се води борба с корупцията.

Той нападна Запада, че критикува действията на руската полиция "на фона на своята полицейска разправа". Като пример посочи протестите в Париж.

Припомняме, при протестите на 26 март в Русия са арестувани над 1000 души, според данни на правозащитници. Властите признават за 600 задържани.