Руският президент Владимир Путин обяви намеренията си да се кандидатира на президентските избори през 2018 г., съобщават руските медии.

Тъй като той е абсолютен фаворит за спечелване на изборите, това ще бъде неговият четвърти мандат като президент на Русия.

"Ще предложа кандидатурата си за поста президент на Руската федерация", заявил Путин по време на среща с работници в автомобилния завод ГАЗ.

Путин беше избран за първи път за президент през март 2000 г., като през 2004 г. беше преизбан. Между 2008 и 2012 г. беше министър-председател, докато Дмитрий Медведев играеше ролята на президент, като реалната власт остана у Путин. 

През 2012 г. Путин отново стана президент, а Медведев зае премиерския пост, след като специално за Путин беше променена руската конституцията, която преди да бъде променена постановяваше, че един човек може да бъде президент най-много два мандата. С конституционната промяна беше увеличено и времетраенето на един мандат - от 4 на 6 години.

През последните месеци на Путин многократно му беше задаван въпросът за възможността за участие в изборите, но руският държавен глава заявяваше, че още не е решил дали ще се кандидатира.

Президентските избори са насрочени за 18 март 2018 г., като предизборната кампания започва по-късно този месец.