Руският президент Владимир Путин е разговарял с кандидата на френската крайна десница за президент на Франция Марин льо Пен, която днес е на посещение в Москва, въпреки критиките, отправени по неин адрес от страна на политици в Париж.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разкри, че това е първата среща на руския държавен глава с лидера на "Националния фронт".

Путин отбелязал, че му представлявало интерес да обсъдят въпроси на двустранните отношения между Русия и Франция.

Марин льо Пен зове в Москва за обединение между Русия и Франция

Марин льо Пен зове в Москва за обединение между Русия и Франция

За да спасят света от глобализма и ислямския фундаментализъм

Същевременно той уверил, че Москва не възнамерявала да се намесва в изборите във Франция.

"Ние по никакъв начин не искаме да влияем на текущите събития, но си запазваме правото да комуникираме с всички представители на всички политически сили в страната, така както го правят нашите партньори в Европа и САЩ", посочил руският президент.

Той призовал Льо Пен да обединят усилията си в борба с тероризма, като напомнил за днешното нападение срещу руски войници в Чечня, при което загинаха шестима военнослужещи. "Всички ние живеем в такива трудни условия. Трябва да осъзнаем, най-накрая, реалността на тази опасност", подчертал Путин.

От своя страна Марин льо Пен също признала, че над света е надвиснала терористична заплаха. По думите ѝ, Русия и Франция били страни, които били истински борци с тероризма. "Защото само заедно можем да преодолеем този бич", добавила Марин Льо Пен, отбелязвайки, че Москва продължава да се бори с тероризма в Сирия, а Париж участва в операция в Чад.

Както посочи Песков, Льо Пен е пристигнала в Москва по собствено желание. По думите на говорителя на Путин, Путин не бил обсъждал с водачката на "Националния фронт" финансова подкрепа за предизборната ѝ кампания.

По-рано днес Марин льо Пен посети Държавната дума, като там заяви, че подкрепя усилията на Русия в борбата срещу екстремизма, призовавайки двете страни да се обединят срещу глобализма и ислямския фундаментализъм. Тя също така подчертала, че щяла да се стреми към отмяната на санкциите на ЕС срещу Русия.

Посещението на Марин льо Пен се случва само по-малко от месец преди първия тур на президентските избори във Франция.