Главният критик на Кремъл Алексей Навални разкритикува остро президентските избори в Русия, които ще се проведат през март и в които на него му беше забранено да се кандидатира, като по думите му те били фалшификация, чието предназначение е да "преназначи" Владимир Путин, който се стреми да се превърне в "доживотен император".

Това коментира 41-годишният опозиционер и борец срещу корупцията пред "Франс прес" два месеца преди изборите, в които е абсолютно сигурно, че Путин ще спечели четвърти президентски мандат.

Върховният съд не пусна Навални да участва на президентските избори в Русия

Върховният съд не пусна Навални да участва на президентските избори в Русия

По-рано тази седмица ЦИК забрани на Навални да вземе участие на изборите

"Това не са избори и моята роля ще се състои в това да обясня на хората, че тази процедура, която те наричат избори, всъщност се провежда само и единствено, за да преназначи Путин", коментира Навални.

"Ние ще докажем това и ще убедим хората, че е невъзможно да се признаят тези избори или този режим", допълни опозиционерът.

През миналата година Навални организира национална предизборна кампания, срещайки се с хиляди хора в градове в цяла Русия, но през декември Централната избирателна комисия обяви, че не може да участва в изборите заради спорна осъдителна присъда, която според опозиционния лидер е скалъпена и изфабрикувана.

Кремъл проверява дали исканият от Навални бойкот на изборите е законосъобразен

Кремъл проверява дали исканият от Навални бойкот на изборите е законосъобразен

Легитимността на изборите няма да бъде повлияна от отсъствието на един бивш участник

Сега той е готов да насочи силите на предизборния си щаб в убеждаването на руснаците да бойкотират изборите, насрочвайки първия си голям протест през тази година за 28 януари.

"Путин иска да бъде император за цял живот. Неговият антураж, хората, които станаха милиардери и най-богатите хора в света, искат същото нещо", подчерта още той, заричайки се да продължи политическата си борба.