Руският президент Владимир Путин планирал да се оттегли в началото на следващата година на фона на нарастващите страхове за здравето му, твърдят източници в Москва, цитирани от британския таблоид "Сън". 

Наблюдатели на Кремъл са казали, че неотдавнашни показателни кадри показвали, че 68-годишният Путин имал възможни симптоми на болестта на Паркинсон

А информирани анализатори твърдят, че любовницата на руския президент - бившата гимнастичка Алина Кабаева, която е на 37 години, го молела да се оттегли от властта.

Наблюдатели, които са проучили неотдавнашни кадри с Путин, са отбелязали, че краката му изглежда са в непрекъснато движение и той изглежда чувства болки, докато стиска дръжката на стол.

Пръстите му също е било забелязано да треперят, докато е държал писалка и стискал чаша, за която се смята, че е съдържала коктейл от болкоуспокояващи.

Спекулациите, че неговото 20-годишно управление - само Сталин се е задържал повече във властта в Русия - може да е към своя край, се увеличиха по-рано тази седмица, когато бяха внесени проектозакони, които да го превърнат в доживотен сенатор, когато той подаде оставка.

Путин внесе поправки, с които става сенатор до живот

Путин внесе поправки, с които става сенатор до живот

След като приключи пребиваването му на президентския пост...

Законодателството, внесено от самия Путин, беше прокарано през парламента, за да му гарантира законов имунитет от преследване и държавни привилегии, докато умре.

Московският политолог професор Валери Соловей подхрани още спекулации снощи, като предположи, че Путин може да има симптоми на Паркинсон.

Преподавателят каза, че също така бил разбрал, че неразкритата партньорка на Путин Алина го притискала да напусне - заедно с дъщерите му Мария Воронцова (35-годишна) и Катерина Тихонова (34-годишна).

Соловей каза: "Има семейство, което има голямо влияние върху него. Той възнамерява да оповести публично плановете си за предаване на властта през януари".

Професорът прогнозира, че Путин скоро ще назначи нов премиер, който ще бъде подготвен да стане негов евентуален наследник.

Приближените на руския президент многократно са опровергавали слуховете, че той трасира пътя за политически изход.

А самият Путин редовно публикува свои снимки, на които той изглежда добре и тонизиран, позирайки по време на лов, стрелба, езда и игра на хокей на лед.

Неговият говорител Дмитрий Песков коментира за хода да остане доживотен сенатор: "Това е практиката, която се прилага в много страни по света и е напълно оправдана. Това не е иновация от гледна точка на международната практика."

Днес Песков отрече публикацията на британския таблоид "Сън", като я определи като "глупости". Песков увери, че Путин нямал подобни планове, както и здравословни проблеми.

"Не", отсече говорителят на руския държавен глава, отговаряйки на въпрос дали Путин ще подаде оставка. "Здравето му е отлично", увери Песков.

Като цяло, говорейки за публикацията на британското издание, Песков каза, че "няма какво специално да коментираме". "Това са пълни глупости. С президента всичко е наред (със здравето му)", каза говорителят на Кремъл.