Руският президент Владимир Путин обяви, че e забелязал, както я определи, острата антируска реторика от кандидата за президент на САЩ от Демократическата партия Джо Байдън, но че е бил окуражен от коментари на Байдън относно контрола на оръжията.

Путин, който увери, че Русия ще работи с всеки президент на САЩ, направи коментарите по време на гостуване в руската държавна телевизия.

Байдън води предизборна кампания срещу републиканския президент Доналд Тръмп за президентските избори на 3 ноември.

"Що се отнася до кандидата от Демократическата партия... ние също виждаме доста остра антируска реторика. За съжаление сме свикнали с това", отбеляза Путин.

Но той добави, че Байдън е направил онова, което той смята за окуражаващи изявления по отношение на договора Нов СТАРТ, последния голям договор за ядрените оръжия между Русия и САЩ, който изтича през февруари.

САЩ отчита "значителен напредък" в преговорите с Русия за Нов СТАРТ

САЩ отчита "значителен напредък" в преговорите с Русия за Нов СТАРТ

След дипломатическа среща в Хелзинки

Засега Москва и Вашингтон не успяват да се разберат за нов договор или удължаване на стария, въпреки че пратеникът на Тръмп за контрола на оръжията увери вчера, че е бил постигнат "значителен напредък" по време на двустранните преговори.

"Кандидатът Байдън публично заяви, че е готов за удължаване на Нов СТАРТ или за сключване на нов договор за ограничаване на стратегическите... оръжия, а това е много сериозен елемент от нашето сътрудничество в бъдеще", отбеляза Путин.