Руският президент Владимир Путин обяви, че Русия не се стреми да спре сключването на сделки в американски долари, но че нестабилността в базираните на долара сделки принуждавала много световни икономики да мислят за преминаване към сделки, използващи валути, различни от долара, съобщава "Ройтерс".

"Не си поставяме целта да се отдалечим от долара - доларът се отдалечава от нас, а онези, които вземат съответните решения за санкции, се прострелват не само в крака, но и малко по-нагоре, тъй като такава нестабилност на калкулациите в долари създава желание у много световни икономики да намерят алтернативни резервни валути и да създадат системи за разплащане, независими от долара", подчерта Путин.  

Говорейки на инвестиционния форум "Русия зове!" в Москва, Путин също така е изтъкнал, че Русия активно работела с основни свои търговски партньори върху създаването на международна система, която ще бъде независима от глобалната система за банкови разплащания SWIFT, но добави, че Москва няма да прави каквито и да е резки ходове, които биха могли да ѝ навредят.

Путин не е уточнил с кои страни работи Русия по въпроса. Руските компании обаче по-рано подписаха споразумение за сътрудничество по темата с ирански фирми след изключването на Иран от SWIFT заради санкциите на САЩ.

"Работим активно с някои страни сега - с нашите търговско-икономически партньори, върху създаването на система, която ще бъде независима от SWIFT", посочи руският държавен глава.

SWIFT е международна междубанкова система за предаване на информация и извършване на разплащания. Повече от 10 800 от най-големите банки в повече от 200 страни са свързани в системата. Самите SWIFT обявиха през октомври 2014 г., че са подложени на натиск от редица държави, настояващи да се присъединят към санкциите срещу Русия.

Ежегодният инвестиционен форум "Русия зове!" събира инвеститори, бизнесмени и политици от целия свят и се стреми да насърчи стратегическите инвестиции в руската икономика.

Путин отбелязал, че руският бизнес е успял да запази стабилността и дори да просперира.

"Въпреки опитите за натиск от чужбина и някои вътрешни затруднения, руският бизнес прави дългосрочни планове за увеличаване на инвестициите в развитие", коментирал руският държавен глава.

Той също така изтъкнал, че санкциите на Запада срещу Русия били довели до загубата на 400 000 работни места в Европа