Британски военен кораб, за който Русия казва, че е навлязъл незаконно в нейните териториални води край Крим по-рано този месец, е направил това, за да наблюдава подробно как ще реагират руските сили. Това обяви руският президент Владимир Путин, цитиран от "Ройтерс".

Русия привика по този повод британския посланик в Москва за официално дипломатическо мъмрене, след като британският разрушител HMS Defender наруши, както твърди Кремъл, руските териториални води, но Великобритания и по-голямата част от света твърдят за същите води, че те принадлежат на Украйна.

Руски кораби с предупредителен огън срещу британски разрушител в Черно море, Су-24М мята бомби

Руски кораби с предупредителен огън срещу британски разрушител в Черно море, Су-24М мята бомби

Взривоопасната случка се е разиграла край бреговете на Крим

Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г.

"Това беше провокация, разбира се", настоя Путин пряко по държавната телевизия по време на ежегодното събитие, в което той отговаря на подбрани от Кремъл удобни въпроси на руснаци.

"(Но) дори да бяхме потопили британския разрушител край Крим, е малко вероятно светът да би бил на ръба на Трета световна война", подчерта още той в тази връзка, като допълни, че западните сили знаели, че не могат да излязат като победители в глобален конфликт.

Британските военни обвиниха Русия в лъжа - не била стреляла срещу разрушителя в Черно море

Британските военни обвиниха Русия в лъжа - не била стреляла срещу разрушителя в Черно море

"Никакви предупредителни изстрели не са изстрелвани по HMS Defender"

Путин обяви също така, че американски разузнавателен самолет бил действал в синхрон с британския разрушител по време на инцидента в Черно море от миналата седмица.

Москва обяви тогава, че един от нейните военни кораби е изстрелял предупредителни изстрели, а военен самолет е хвърлил бомби по пътя на Defender на 23 юни, за да го принуди да напусне района. Великобритания отхвърли това твърдение, настоявайки, че корабът ѝ не е бил обстрелван и каза, че той е плавал в украински води.

Запитан дали инцидентът може да предизвика Третата световна война, Путин каза, че едва ли е възможно дори Русия да е потопила британския военен кораб, тъй като западните сили знаят, че не могат да излязат като победители в глобален конфликт.