За навременното откриване на безпилотни летателни апарати е необходимо да се организира наблюдение на покривите и да се привлекат цивилни, пенсионирани военни и ветерани от въоръжените сили. Това казва пред Daily Storm Сергей Хатилев, бивш началник на зенитно-ракетните войски на Командването на специалните сили на руските ВВС.

"Ръководителите на администрациите трябва да организират местното население: дежурство по противовъздушна отбрана, дежурство на постовете за визуално наблюдение, дежурство на покривите на къщите.

Това трябва да се извършва от цивилното население. Необходимо е да се използват именно ветерани от въоръжените сили, пенсионирани офицери-пионери, които могат да разкажат, да научат, да покажат и да отговарят за тази работа в градски и областен мащаб", каза експертът, цитиран от "Москоу таймс".

Според него за борба с безпилотните летателни апарати руското ръководство трябва да прибегне до опита, натрупан през Великата отечествена война - да използва народните дружини, аеростати и да постави съвременни звукови сигнализатори.

Особено полезни тук биха били пенсионираните генерали и полковници", заяви Хатилев.

Той припомни, че през съветския период войските за противовъздушна отбрана "са били на всички конфликти във всички страни по света: Китай, Корея, Близкия изток, Африка: "Имаме огромен опит, той трябва да се използва".

Според Хатилев също така е възможно да се разгледат по-отблизо съвременните конструкторски бюра и младите специалисти, които "предлагат ефективни начини за борба с безпилотните летателни апарати.

Той даде пример с проект, включващ използването на водни оръдия със силно налягане на водата, подаваща се на разстояние до 50 метра.

"Те просто ще свалят тези безпилотни самолети и ще ги унищожат", увери Хатилев.

Отново дронове в небето над Русия

Отново дронове в небето над Русия

Атакувана е енергийна инфраструктура в Смоленска област

По-рано Държавната дума заяви, че ако бъде забелязан дрон, руснаците трябва да се обадят на телефон 112 и да съобщят точните му координати.

"Няма какво друго да се направи", заяви Андрей Гурулев, член на комисията по отбрана в долната камара на парламента. Той също така обяви, че се приема закон, който криминализира заснемането на безпилотни летателни апарати и системи за противовъздушна отбрана.

Дмитрий Кузякин, генерален директор на Центъра за цялостни безпилотни решения, предложи да се пусне приложение за гражданите, което да има "точно един бутон със съобщението "Над мен прелетя дрон".

При натискането му услугата ще предава координатите на мястото, където се е случило това, на центъра за реагиране.

Удари с дронове по рафинерии край Краснодар
Обновена

Удари с дронове по рафинерии край Краснодар

В една от тях е избухнал пожар

През изминалата седмица Украйна атакува Краснодар и Москва с безпилотни самолети. В Краснодар възможна цел на дроновете беше телевизионна кула, която осигурява мобилни комуникации не само в града, но и в Южния район. Безпилотни летателни апарати са поразили и петролните рафинерии "Афипски" и "Илски".

На 30 май т.г. безпилотни самолети атакуваха предградията на Москва и Москва. Техни цели бяха резиденцията на президента Владимир Путин и именията на неговото обкръжение на улица "Рублевка".

Руски депутат: Москва няма системи за засичане на дронове

Руски депутат: Москва няма системи за засичане на дронове

Реакции на властите и институциите в Москва

Граничните райони Белгород, Курск и Брянск също продължиха да бъдат нападани. Още няколко безпилотни самолета паднаха край Калуга.