Нападението с дрон срещу Москва и Московска област беше пълна изненада за населението - нямаше предупредителни сигнали за нападение от въздуха, коментира Руската служба на Би Би Си.

"Дроновете летяха много ниско и нашите радарни системи не ги видяха. За да се предотвратят подобни ситуации, е необходима модернизация на противовъздушната отбрана ", обясни пред изданието "ФедералПрес" генерал-лейтенант Виктор Соболев, член на Комисията по отбрана на Държавната дума.

"Трябва да въведем нови системи. Занимавам се с този проблем. Трябва да създадем системи, които да виждат дронове на много ниска височина", каза той.

А неговият колега от същата комисия и също бивш генерал, Андрей Гурулев, каза, че скоро може да бъде приет закон, който да забрани заснемането на полети на дронове. "Сега имаме закони, мисля, че ще инициираме и приемем въпроса за наказателна отговорност за видеозаснемане", обеща Гурулев.

Три часа въздушна тревога в Украйна, дронове свалени над Киев

Три часа въздушна тревога в Украйна, дронове свалени над Киев

Властите призоваха гражданите да се спазва информационна тишина

Припомняме, че тази сутрин стана ясно, че  осем дрона са били засечени в Московска област. Всички те са били прихванати и свалени напът за столицата, заяви и губернаторът на Московска област Андрей Воробьов.

По данни на военните столицата е атакувана от осем дрона, всички са свалени - три от тях чрез средствата за радиоелектронна борба, а пет от ПВО системата - "Панцир-С", в Подмосковието.

Министерство на отбраната на Русия съобщи, че зад атаката на Москва стои Киев.

Два от дроновете нанесоха поражения по жилищни сгради - единият се е забил в последните етажи на жилищния дом на Профсъюзния булевард, №98. Разрушени са фасадата и прозорците. Вторият дрон е попаднал в 24-етажен блок на улица "Атласова". Жителите на няколко блока са евакуирани. Те ще могат да се върнат в домовете си след като работата на службите приключи.

Няма сериозно пострадали хора, съобщиха властите.

Атаката с дрон срещу Кремъл вероятно била организирана от Украйна

Атаката с дрон срещу Кремъл вероятно била организирана от Украйна

Атаката не била операция под фалшив флаг от страна на Русия

Андрей Картаполов, ръководител на Комисията по отбрана на Държавната дума, нарече атаката с дрон срещу Москва "информационна кампания". "Това стана възможно, защото имаме много голяма страна и винаги има вратичка, където дрон може да лети, заобикаляйки районите, където са разположени системите за противовъздушна отбрана, каза той пред RBC. "Това е информационна кампания в по-голямата си част. Тя е предназначен за да предизвика вълна от паника, хората ще започнат да обсъждат цялото нещо. Основното за нас е да предотвратим това. Това е акт на сплашване, насочен към цивилното население."

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира атаката с дронове срещу Москва по следния начин: "Ясно е, че говорим за отговор на киевския режим на нашите много ефективни удари по един от центровете за вземане на решения. Този удар бе тази неделя".

Песков не уточни кой център за вземане на решения има предвид, като добави, че президентът Владимир Путин е получил рано сутринта информация за атаката от Министерството на отбраната, Министерството на извънредните ситуации, кмета Собянин и губернатора Воробьов. На въпрос планира ли се обръщение на Путин по този въпрос, той отговори, че засега "няма специални планове".

Песков заяви, че не може да коментира сигурността на Москва, но въпреки това изрази мнение, че системата за противовъздушна отбрана работи добре. "Знаем, че, слава Богу, няма жертви. И в момента няма заплаха за жителите на Москва и Московска област", цитира Интерфакс думите му.

Дронове в пет руски области

Дронове в пет руски области

Взривове и в Бердянск