След като тази сутрин бе съобщено за експлозия след атака с дрон в Литвиново, Псковска област, което се намира на северната граница на Беларус, от различни други пригранични области на Русия идват съобщения за взривове и инциденти.

News.bg събра информация от различни източници за пет руски области, като всички инциденти се потвърждават и от държавната агенция ТАСС. Реално не може да се каже дали тези атаки могат да се нарекат начало на украинската контраофанзива, при положение, че и днес секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов отрече тя да е започнала, но и очаква не обяви конкретна дата - офанзивата може да започне "утре, вдругиден или след седмица".

Олексий Данилов: Нямаме право на грешка

Олексий Данилов: Нямаме право на грешка

Контраофанзивата може да започне „утре, вдругиден или след седмица“

Украинските канали и медии съобщават за редица други успехи, които са постигнали, но и под режим на опазване на информация за мястото на конкретния удар.

Дрон се е разбил близо до село Ерохино в Тверска област, съобщиха местните власти. В Тверска област през нощта на 27 май е регистрирана катастрофа на дрон, в резултат на инцидента няма пострадали, се казва в изявление на областната администрация. Работата на оперативните служби се наблюдава лично от губернатора Игор Руден, посочва ТАСС.

По данни на канала Baza дроновете са два и са атакували нефтопреработвателна станция в близост до Ерохино. Единият дрон се е врязал в цех за преработка, а другият дрон, който е пристигнал половин час по-късно се е разбил при падането си на земята.

В Курска област в резултат на обстрел е загинал и работник. Обстрелът е бил с миномет, а загиналият е бил от службата за поддържане на държавната граница. Инцидентът е станал в близост до село Плехово, потвърди и губернаторът Роман Старовой. Той не потвърждава за втори загинал работник или военен, каквато информация се появи в социалните мрежи. Миналата есен именно Старовойт докладва за изграждане на военни укрепления за отразяване на противникови атаки.

Губернаторът на Брянска област отрече да има опит за проникване на украински диверсанти, след като и двата канала, Baza и Mash, съобщиха за атака на дрон в региона, при която са загинали двама военни, а група диверсанти се е опитала да проникве в село Сушани. Александър Богомаз признава обаче, че под обстрел да попадали населените места Сушани, Хоромное и Забрам, в Климовския район.

"Няма пострадали сред гражданското население. В отговор на действията на украинските националисти граничните войски и въоръжените сили на Руската федерация са предприели ответни действия. Огневите точки за потушени", докладва Богомаз.

Властите на Белгородска област също съобщиха за обстрел от страна на Украйна. Губернаторът Вячеслав Гладков потвърди, че в Шебекино е загинал един човек. Той е бил охранител в един от предприятията в града, като е загинал на улицата. Снаряди от обстрела са попаднали на територията на две предприятия, посочва Гладков, без да конкретизира кои. Възникнал е и пожар. В града има прекъсвания и на електроподаването.

През последните месеци руската територия - и то не само пограничните райони - редовно е атакувана от безпилотни самолети. Безпилотни летателни апарати са се взривявали в Тулска, Калужска, Рязанска, Саратовска и други области. Редовно летят и дронове по базата на руския черноморски флот в Севастопол. Вчера бе съобщено за нападение с дрон в Краснодар, който се намира на 330 км. от фронтовата линия.

Освен това в окупирания от руснаците Бердянск, Запорожка област, също се отбелязват взривове. Повечето съобщения говорят за няколко взрива, но официалните руски власти все още не са коментирани тази информация.

От военната администрация на Бердянск заявиха, че е нанесен удар по позиции на руските военни. Украински медии съобщават, че ударът е бил нанесен по територията на завода "Азовкабел", където са били разположени руски военни. 

Украинските военноморски сили пуснаха и видео след атака, която се извършили срещу морски съд, без да уточняват обаче нито къде, нито срещу точно кой руски кораб са извършили успешната според тях атака.

Емблематично видео беше разпространено днес от главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни. Видеото е анонсирано с кратък пост "Време да си върнем своето", което загатва за началото на контраофанзивата и коментар, че това е молитва за освобождението на Украйна: "Благослови нашето решително настъпление!".

Време е да си върнем своето - видео загатва за украинската контраофанзива

Време е да си върнем своето - видео загатва за украинската контраофанзива

Благослови нашето решително настъпление!