Системата за противовъздушна отбрана в Севастопол ще бъде подсилена, съобщи губернаторът на града Михаил Развожаев пред телевизия СТВ в четвъртък.

"Под контрола на нашия върховен главнокомандващ се извършва много сериозна работа за укрепване - тя вече е укрепвана многократно - на отбраната на Севастопол и на целия полуостров (...) Системата за противовъздушна отбрана ще активизира работата си. Ясно е, че ще бъдат предприети и други мерки", заяви Развожаев.

Той обясни и как ще работи подобрената система за оповестяване на ракетна заплаха, която включва предупреждения за балистични ракети.

"Ако нашите сили за противовъздушна отбрана отбележат обект, който е изстрелян като балистична ракета, сигналът трябва да бъде незабавен.

Технически това е решено: сега едновременно с командата за задействане на системите за противовъздушна отбрана командата се дублира до пулта чрез системата за високоговорители без никакви обаждания.

Сега, без да отвлича вниманието на военните, нашият оперативен дежурен разбира, че е получена такава заплаха. Той ще включи системата за предупреждение, без да съобщава на никого", каза Развожаев.

Губернаторът уточни, че е разработен отделен прост сигнал "балистичен", който също ще звучи по високоговорителите. Този сигнал означава необходимост от придвижване към убежище в рамките на две минути. По-рано в четвъртък губернаторът вече беше съобщил за заплахата от балистични ракети върху града в своя канал в Telegram.

Русия: Участието на САЩ в атаката срещу Севастопол е извън съмнение

Русия: Участието на САЩ в атаката срещу Севастопол е извън съмнение

Според МВнР на Русия, всички полетни задачи се координират от американски специалисти

В резултат на нападението на ВСУ с американски балистични ракети ATACMS с касетъчни бойни глави срещу Севастопол на 23 юни загинаха четирима души, включително две деца. Ранени бяха 153 души, а 79 от тях бяха настанени в болница.