Руският президент Владимир Путин уволни двама полицейски генерали за случая с журналиста Голунов, съобщава ТАСС.

Подписани са укази за уволнение на генерал-майор Андрей Пучков - началник на дирекция "Вътрешни работи" в Западната административна област на Москва, който открива наказателно дело срещу Иван Голунов, журналист в онлайн изданието "Медуза".

Освободен е и началникът на дирекция "Контрол на трафика на наркотици" в МВР Русия в Москва, генерал-майор Юрий Девяткин. 

Петицията за уволнение на Пучков и Девяткин е адресирана от ръководителя на Министерството на вътрешните работи Владимир Колоколцев.

Причината е в ситуацията около наказателното дело срещу журналиста на интернет изданието "Медуза" Иван Голунов. На 11 юни Колоколцев съобщава, че производството на Голунов е спряно "поради неспособността да се докаже участие в престъплението", самият журналист е освободен.

Материалите за вътрешно разследване от звеното за вътрешна сигурност на Министерството на вътрешните работи на Русия са изпратени в следствената комисия, за да се оцени законността на действията на полицейските служители, участвали в задържането на Голунов. Те са отстранени от длъжност, обяснява министърът.

В Русия снеха обвиненията и освободиха разследващия журналист Голунов

В Русия снеха обвиненията и освободиха разследващия журналист Голунов

След мощния отпор от страна на руската общественост