Наказателното преследване срещу журналиста от "Медуза" Иван Голунов е прекратено поради липсата на доказателства за извършено от него престъпление. Това обяви руският вътрешен министър Владимир Колоколцев, цитиран от руските медии.

Това стана след мощен отпор от страна на руската общественост.

Голунов, който е разследващ журналист, беше обвинен в търговия с наркотици, но адвокатите му заявиха, че наркотиците са били подхвърлени от властите.

Известен разследващ журналист арестуван в Русия

Известен разследващ журналист арестуван в Русия

Повдигнаха му обвинения за търговия с наркотици

Руските вестници се обединиха в рядка публична демонстрация на подкрепа за Голунов.

Решението за освобождаването на Голунов е било взето след излизането на резултатите от биологичните, криминалистическите, пръстовите и генетичните изследвания, поясни вътрешният министър.

"Днес Голунов ще бъде освободен от домашен арест, а обвиненията бяха снети", добави Колоколцев.

Служителите на полицията, които арестуваха журналиста, са били уволнени след проверката на законността на действията им, уточни вътрешният министър, отбелязвайки, че материалите от вътрешното разследване от отдела за сигурност на МВР вече са били изпратени на Следствения комитет.

Освен това Колоколцев възнамерява да ходатайства пред президента Путин за уволнението на полицейския началник Андрей Пучков, който заема висш пост в полицията в Москва, както и за уволнението на началника на отдел "Наркотици" към московската полиция Юрий Девяткин.

Руските власти изфабрикували уликите срещу Голунов, надигна се вълна от възмущение

Руските власти изфабрикували уликите срещу Голунов, надигна се вълна от възмущение

Множество акции в негова подкрепа....

Иван Голунов беше задържан в центъра на Москва на 6 юни. Както обяви полицията, по време на претърсване у него е било открито наркотичното вещество мефедрон, а при обиска в апартамента му - кокаин. От московската полиция допълниха, че журналистът се проверява за членство в групировка, занимаваща се с продажба на наркотици в Москва и областта.

Наред със съобщението за задържането на журналиста, руската полиция публикува снимки, за които твърдеше, че са направени в апартамента му. Но по-късно се оказа, че с Голунов е свързана само една снимка, а останалите се отнасят до разследването на случая с продажбата на наркотици. Полицията обясни объркването с грешка на служител и започнаха служебна проверка по този въпрос.

36-годишният Голунов е журналист на свободна практика, който работи за опозиционния сайта "Медуза", чието седалище е в Латвия.

Неговият арест, по време на който е бил бит, предизвика обвинения, че властите се опитват да затворят устата на журналиста и да потиснат свободата на медиите.