Трима министри от руското правителство загубиха постовете си, а четвърти беше повишен, съобщи руската редакция на Би Би Си. Припомняме, кабинетът, начело с премиера Михаил Мишустин, беше назначен през януари тази година.

Правителството се провали с реформата за боклука и претърпя неуспехи в борбата с пандемията и икономиката.

От креслата си се лишиха министърът на природните ресурси Дмитрий Кобилкин, министърът на строителството Владимир Якушев и министърът на транспорта Евгений Дитрих. Същевременно министърът на енергетиката Александър Новак беше повишен до вицепремиер. И тримата уволнени шефове на министерства бяха министри в предишното правителство с премиер Дмитрий Медведев.

Очаква се строителното министерство да бъде оглавено от сегашния заместник-министър Ирек Файзулин. Преди 2010 г. той е бил начело на строителното ведомство на Татарстан. Известен е като запален почитател на лова и риболова.

На мястото на повишения във вицепремиер Новак, начело на министерството на енергетиката идва Николай Шулгинов, определян като стар апаратчик.

За министър на транспорта е номиниран Виталий Савелиев - мениджър и лобист, преди това директор на "Аерофлот". Трамплин за кариерата му е банка "Русия", принадлежащата на приятел на руския президент Владимир Путин - Юрий Ковалчук.

Министерството на природните ресурси ще бъде оглавено от Александър Козлов - досега министър по въпросите на Далечния Изток и Арктика Александър Козлов. Очаква се досегашната му длъжност да бъде заета от Алексей Чекунков.

Очаква се новите министри да бъдат гласувани днес от руския парламент.