Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че смята, че срещата между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския вожд Ким Чен-ун е отбелязала първата стъпка към "пълномащабно" мирно уреждане на кризата на Корейския полуостров.

Помпео предупреди: Ядреното разоръжаване на Северна Корея може да не се случи

Помпео предупреди: Ядреното разоръжаване на Северна Корея може да не се случи

"Все още има много работа за вършене"

Руският държавен глава добавил, че планира да се срещне с Ким по-късно тази година. Ким може да посети Русия през септември, за да присъства на Далекоизточния икономически форум във Владивосток, но Путин отбелязал, че двамата държавни ръководители биха могли да се срещнат на отделно организирана среща.

Според "Интерфакс" Путин е заявил, че срещата на върха между САЩ и Северна Корея "отстрани възможността за голям военен конфликт".

Неговите коментари повтарят коментарите на южнокорейския президент Мун Дже-ин, че срещата на Тръмп с Ким е спасила света от "заплахи от ядрена война и ракети с далечен обсег".

Тръмп обяви: Вече няма ядрена заплаха от Северна Корея - спете спокойно

Тръмп обяви: Вече няма ядрена заплаха от Северна Корея - спете спокойно

Сега всички могат да се чувстват по-сигурно от деня, в който встъпих в длъжност

По-рано американският държавен секретар Майк Помпео изтъкна, че срещата на Тръмп с Ким е създала "път напред", което може да доведе до мир на Корейския полуостров, но предупреди, че "все още има рискове", че Северна Корея няма да се откаже от ядрената си програма, въпреки обещанието си да го стори.