Руският президент Владимир Путин подписа указ за връчване на орден "Свети апостол Андрей Първозвани" - най-високото отличие на Русия, на своя беларуски колега Александър Лукашенко, който днес навършва 70 години, съобщава ТАСС.

Беларуският лидер беше награден "за изключителни постижения в развитието на съюзническите отношения и стратегическото партньорство" между Русия и Беларус, както и "за засилване на приятелските връзки между руския и беларуския народ", съобщи Кремъл. Беше подчертан и големият личен принос на Лукашенко за изграждането и ефективното функциониране на съюзната държава.

Беларус готов да брани Русия от заплахите на Запада

Беларус готов да брани Русия от заплахите на Запада

Страната се включва във втория етап от руските учения за разполагане на ядрени оръжия

Путин заяви, че добрите му приятелски отношения с Лукашенко са издържали проверката на времето.

"И разбира се, аз съм уверен, че ще продължим да правим всичко възможно за укрепване на ползотворното сътрудничество между Русия и Беларус", добави той.

Путин и Лукашенко се радват на силно приятелство, посочиха от Кремъл. Двамата лидери се срещат често и редовно провеждат телефонни разговори. И двамата са отлични в защитата на интересите на своите страни, което им позволява да защитават и интересите на съюзната държава, отбеляза говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Лукашенко врече Беларус във вярност на Русия

Лукашенко врече Беларус във вярност на Русия

Беларуският лидер увери, че страната му никога няма да стане враг на Москва