Беларус и Русия планират да проведат няколко кръга преговори за изготвяне на договор за гарантиране на сигурността до края на тази година. Това каза в четвъртък беларуският външен министър Максим Риженков след среща с руския си колега Сергей Лавров в кулоарите на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, цитиран от "Интерфакс".

"Обсъдихме редица въпроси на междуведомственото сътрудничество. Договорихме се да увеличим броя на консултациите и да финализираме съвместния план за действие за 2025 г. Всичко това ще обсъдим в края на годината на нашето съвместно заседание на борда. Преди това ще имаме още няколко кръга по въпроса за сигурността. ", цитира министъра държавната информационна агенция БелТА.

Кремъл вижда като проблем концентрацията на украински войски на границата на Беларус

Кремъл вижда като проблем концентрацията на украински войски на границата на Беларус

"Това е повод за безпокойство не само за Минск, но и за Москва", коментира Песков

По-рано руското външно министерство съобщи, че очаква приемането на междудържавен договор за взаимни гаранции за сигурност и концепция за сигурност на съюзната държава. Това се очаква  на декемврийското заседание на Висшия държавен съвет на съюзната държава, посветено на 25-ата годишнина от обединение.

От своето създаване в Шанхай през 2001 г., ШОС се е разширила от регионална организация с шест членки до трансрегионален блок с 10 пълноправни членове, включително Беларус, който официално се присъедини на тази среща. Други членове на блока са Индия, Иран и Казахстан.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости, заяви в четвъртък, че руският президент Владимир Путин ще обсъди с групата своята идея за създаване на нов набор от евразийски колективни договори за сигурност.

Беларус укрепва границата си с Украйна

Беларус укрепва границата си с Украйна

Мерките са предприети след инцидент със сигурността по границата